3 prachtige fietsroutes door de Veluwe (GD) en Nationaal Park Dwingelderveld (DR)

Getty Images

Ervaar de mooiste gebieden van de Veluwe met een route door Planken Wambuis en de Ginkelse Heide. Ook Nationaal Park de Veluwezoom is een prachtig natuurgebied met langgerekte heuvels en rijke variatie aan bossen, heidevelden en stuifzandvlakten.

Heeft u meer zin om door de fietsprovincie Drenthe te rijden? Kies dan voor de route door Nationaal Park Dwingelderveld, waarmee u alle hoogtepunten van Drenthe in een route combineert.

Fietsroute De Veluwe (Gelderland, 50 km)

U fietst via Planken Wambuis en de Ginkelse Heide door het Edese Bos. Onderweg passeert u diverse schaapskooien en keert vervolgens weer terug in het toeristische Otterlo. Planken Wambuis is een natuurgebied op de Veluwe dat grotendeels is begroeid met bos en heide. Een deel bestaat nog uit open stuifzand. In het gebied liggen ook oude landbouwgronden, enkele grafheuvels en het gehucht Mossel. De variatie in het landschap  en de diverse cultuurhistorische sporen maken het fietsen hier bijzonder boeiend. Behalve heide, oud en nieuw bos, bebost stuifzand, enkele akkers, grasveldjes en een hersteld beekdal treft u hier grafheuvels, oude karrensporen, houtwallen, een schaapskooi en een geheimzinnige kuil aan. Net voor de ingang van het Park Hoge Veluwe vindt u het toeristische dorp Otterlo. Hier kunt u heerlijk ontspannen en eventueel uw fiets bijladen.

Startpunt: Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe, Houtkampweg 9C, Otterlo.
Knooppunten: 86  84  63  70  85  34  87  7  82  84  64 62  80  81  82  72  84  86

Fietsroute De Veluwezoom (Gelderland, 39 km)

De Veluwezoom is het oudste nationale park van ons land. Het Nationaal Park Veluwezoom vormt samen met het Deelerwoud een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland.
Het Nationaal Park Veluwezoom ligt net boven Arnhem. In dit gebied zijn nog sporen van de ijstijd te vinden. Het landschap van het 5000 hectare grote nationaal Park  kenmerkt zich door zijn hoge ligging, langgerekte heuvels en rijke variatie aan bossen, heidevelden en stuifzandvlakten. In de Veluwezoom leven onder andere edelherten, wilde zwijnen, boommarters, dassen en reptielen. Wanneer u door dit gebied fietst, heeft u grote kans een van deze dieren tegen te komen. Soms treft u zelfs een edelhert of ree midden op het fietspad. Rust onderweg uit op een bankje en luister naar de bijzondere geluiden van het bos.

Startpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5, Rheden.
Knooppunten: 69  66  67  68  32  87  96  95  94  93  61 74  63  83  85  69

[ITEMADVERTORIAL]

Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe, 38 km)

Het Dwingelderveld in Drenthe bestaat uit heidevelden en bossen. Een van de bijzonderheden van dit gebied is de uitgestrektheid van de heide. In weinig gebieden komt de heide relatief nog zo gaaf en in zo'n omvang voor. In het park ziet u ook veel broedvogels, waaronder in Europa zeldzame soorten. Het is ook als rustgebied voor trekvogels van groot belang. De Dwingeloose heide is daarnaast bekend om haar reptielen en amfibieën. In het park bevindt zich ook een imponerende radiotelescoop waarmee twee sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg zijn ontdekt.
Deze fietsroute door Nationaal Park Dwingelderveld laat u kennismaken met alle bijzondere kenmerken van Drenthe, samengevoegd in één route.

Startpunt: Engeland, Ruinen
Knooppunten: 54  57  83  32  43  44  46  96  95  83  86 56  55  82  53  54 

Auteur 
  • Thomas Perik