7 traditionele én verrassende dingen om te doen in de Duitse Rheingau

Getty Images

Onze grootouders gingen al op vakantie naar de oevers van de Rijn tussen Rüdesheim en Wiesbaden. Het heeft namelijk alles wat Duitsland voor bezoekers zo geliefd maakt. Vakwerkhuizen, wijngaarden en gezellige kroegjes met Duitse speciaalbiertjes. Hierdoor heeft de Rheingau, zoals de streek heet, ook een beetje een bedaagd imago gekregen. Dat is onterecht, vindt onze reisredacteur Thijs Joosten na een bezoek aan deze streek rondom de stad Wiesbaden. Thijs tipt deze 6 + 1 traditionele én verrassende dingen om te doen in 2020:

  1. In het honderd jaar oude kabeltreintje tuffen bezoekers kalm de Neroberg in Wiesbaden op. Daar bezoeken ze een kerk, maar niet zo maar eentje. Het is een van de oudste Russischorthodoxe kerken van West-Europa! De lokale Russische gemeenschap houdt er erediensten. Op de Neroberg ligt ook een historisch openluchtzwembad, het Opelbad, met ernaast een restaurant waar wijn van de ernaast gelegen wijngaard wordt geserveerd.
  2. Geen traditionele schnitzels maar culinaire maaltijden, bereid door de allerbeste Michelinkoks, beleven de bezoekers van het Rheingau Gourmet & Wein Festival van 20 februari tot 8 maart in het charmante stadje Eltville. Maaltijden zijn geïnspireerd door de keukens van bijvoorbeeld Sicilië, Californië en ZuidAfrika.
  3. Al in de jaren vijftig gingen Nederlandse bezoekers in touringcars naar het stadje Rüdesheim. Terecht, want met zijn vakwerkhuizen en ligging aan de Rijn is het beslist een bezoekje waard. Maar de tijd dat je hier alleen mensenmassa’s van het ene souvenirwinkeltje naar het andere zag schuifelen, is voorbij. Rüdesheim heeft zijn authentieke charme hervonden, en een wandeling door de beroemde Drosselgasse in het knusse centrum is weer de moeite waard. Reisredacteur Thijs Joosten lunchte in het mooie hotel Rüdesheimer Schloss en dronk er een pinot noir van het lokale wijnhuis Georg Breuer bij. Traditioneel, maar daardoor niet minder leuk, is een ritje in de kabelbaan vanuit Rüdesheim naar het enorme 19eeeuwse Germania-monument dat op een heuvel hoog boven de Rijn troont.
  4. Niet alleen gewone maar ook bruisende wijn wordt in de Rheingau geproduceerd. Een van de bekendste merken is Henkell uit Wiesbaden. In deze ‘sektkellerei’ kunnen bezoekers op zaterdag en zondag een rondleiding volgen. Reisredacteur Thijs Joosten deed dat ook, en stond met open mond in de marmeren ontvangsthal te kijken. Die lijkt eerder in een paleis thuis te horen dan in een fabrieksgebouw. Ook indrukwekkend zijn de immens grote wijnvaten in de zeven verdiepingen diepe wijnkelders. Tickets zijn te reserveren via www.henkell.com
  5. Op de mooiste plekken in de Rheingau, zoals het befaamde klooster Eberbach en kasteel Johannisberg, wordt klassieke muziek opgevoerd tijdens het Rheingau Musik Festival van 20 juni tot 5 september. Er worden meer dan 170 concerten gegeven.
  6. De ‘langste wijnbar van de wereld’ ligt van 14 tot 23 augustus op de Schlossplatz en het Dern’sches Gelände in Wiesbaden. Tijdens de Rheingauer Weinwoche serveren zo’n honderd wijnboeren uit Wiesbaden en de Rheingau hun producten. Natuurlijk kunnen er ook sekt en lekkere hapjes worden geproefd.

Kijk voor algemene informatie over de Rheingau op www.rheingau.de (Nederlandstalig).

Leuk extra tipje: wie iets leuks voor de thuisblijvers wil meenemen, koopt bij Tourist Information op de Marktplatz in Wiesbaden een biljet van…. nul euro! Het is alleen hier te koop en ziet er bedrieglijk echt uit.

Auteur