Actief én bijzonder

Tips voor een actieve vakantie

Soms wil je meer dan zon, zee en een strandstoel om een topvakantie te hebben. Waarom niet actiever? Een fietscruise in Kroatië, kanoën in Zweden, golf in Marokko…ideeën genoeg!

Paardrijden in de Ardennen
“Op een paardenrug is de natuur nog toegankelijker dan wandelend of op de fiets, en daardoor beleef je het veel ­intenser. Je kunt als het ware off the road over bergen en door riviertjes”, zegt Lenie Krijgsman (61), eigenares van Brandsport in de Belgische Ardennen. Paardrijden is niet ­alleen voor geoefende ruiters. “Je krijgt een paard dat bij je past en met beginners gaan we eerst de bak in om te ­wennen. Daarna gaan we er stapvoets op uit. Soms gaat het zo goed dat er aan het einde van de buitenrit zelfs een drafje in zit.” www.brandsport.be en www.ardennen-activiteiten.be/cat/paardrijden

“We kanoën tussen onbewoonde eilandjes”
Miez Peek (48) maakte vier jaar geleden voor het eerst een kanotocht in Zweden. “Het was een dagtocht, maar het voelde meteen als ultieme ­vrijheid. Het is makkelijk en toch avontuurlijk. Ik heb inmiddels ook een driedaagse kanotocht gemaakt met een groep, waarbij we twee nachten op onbewoonde eilandjes overnachtten. Als je dan ’s ochtends opstaat en de mist boven het ­water ziet hangen… magisch!” Miez blogt over
zijn outdoor-avonturen op ecktiv.nl.
www.visitsweden.nl

Bergwandelen bij de buren
Voor mooie bergwandelingen hoef je maar één grens over. Loes Kraaijo van het Duits Verkeersbureau tipt drie minder bekende berggebieden in Duitsland: “Het Karwendelgebergte in het zuiden van Duitsland heeft gezellige berghutten, in het Thüringer Woud vind je wandelroutes van gemakkelijk tot uitdagend en in het noordelijker gelegen Harzgebergte heb je mooie ­uitzichten en sfeervolle dorpjes.” Leuk: op www.germany.travel/actief kun je de Nederlandse wandelaars ­Karlijn, Kees & Jolanda en Marcel volgen in Thüringen, de Harz en het Karwendelgebergte.

Maak eens een fietscruise!
Een ‘gewone’ fietsvakantie kan ook heel bijzonder zijn! Maak bijvoorbeeld een fietscruise langs de Dalmatische kust in Kroatië met fietsreizenspecialist Fitál. Of verken het Deense eiland Funen (gevonden bij Oad). Kijk je graag sport en dan het liefst van dichtbij? Reisorganisatie Effeweg.nl organiseert in juli een speciale reis rond de finish van de Tour de France. Je maakt dan de aankomst van de renners mee en hebt ook de tijd om Parijs te verkennen.
www.fital.nl, www.oad.nl en www.effeweg.nl

Zo kies je een groepswandelreis
Een groepswandelreis vraagt weinig organisatie en is gezellig. Maar hoe kies je de reis die bij je past? Dit zijn de tips van Paul te Molder, specialist Wandelreizen bij reisorganisatie Djoser. “Boek je voor het eerst een groepswandelreis, begin dan met een relatief korte reis op een niveau dat je goed aankunt. Kijk behalve naar de lengte van de wandelingen vooral ook naar het hoogteverschil. Vanaf 500 hoogtemeters per dag gaat het om pittige hikes. De meeste wandelaars houden van gematigde temperaturen zoals op de Azoren en Madeira, in Scandinavië in de zomer of de Middellandse Zeegebieden in het voor- en najaar. Maar kun je goed tegen hitte en vochtigheid, dan kun je natuurlijk ook de tropen in. De bestemming zelf is ook belangrijk. Hou je van uitgestrekte natuur? Denk dan aan IJsland of Noorwegen. Vind je het leuk om dorpjes te bezoeken en contact met lokale mensen te hebben? Dan is een eiland als Sicilië erg leuk.” www.djoser.nl

Top 5 actieve vakanties

  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • België
  • Spanje

In 2016 gingen 1,67 ­miljoen Nederlanders op een actieve vakantie naar het buitenland. Veruit de meesten gingen naar Duitsland (455.000). Jonge 50-plussers (50-64 jaar) maken het vaakst actieve reizen.

3x bijzondere golfbestemmingen

  • “De sfeer in Marrakesh in Marokko vind ik heel bijzonder. ’s Ochtends sta je op de golfbaan, aan het eind van de dag drink je zoete muntthee op het plein Djemna el Fna tussen de straatverkopers en slangen­bezweerders.”
  • “In Bulgarije ligt een van de mooiste golfbanen van Europa, met een spectaculair uitzicht over zee. Je raakt wel snel een bal kwijt, dus niet ­geschikt voor de beginnende golfer.”
  • “Onverwacht misschien, maar Oostenrijk vind ik een erg fijne ­golfbestemming. Leuk weetje: als je in de bergen speelt, sla je de golfbal veel verder dankzij de ijle lucht. Je voelt je meteen een prof.”

www.pinhigh.nl

Dit artikel is eerder verschinen in Plus Magazine april 2018. Nog geen Abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Trefwoorden: