Beter beschermd op je motor

Motorhelm
Getty Images

Motorrijden is niet alleen ontzettend leuk en populair – de onlangs afgesloten Motorbeurs 2024 was weer enorm druk – maar helaas ook onveilig. Welke innovaties zijn er om je te beschermen tijdens een ongeval?

Kleding: een serieuze motorrijder draagt altijd een speciale motorcombi. Vroeger waren die van leer, maar tegenwoordig zijn ook textielpakken veilig dankzij geavanceerde materialen als cordura en kevlar. Er zijn zelfs motorjeans te koop. De veiligste hebben een zogenaamde AAA-bescherming. Ook de protectoren in je combi zijn er in diverse beschermingsklassen. Als je kunt, kies dan voor de hoogste klasse.

Gehoorbescherming: volgens onderzoek van Alpine, een bekende maker van gehoorbescherming, rijdt liefst driekwart van alle motorrijders zonder oordoppen. Dat is erg schadelijk, want zo kun je al na een kwartier (!) oorschade oplopen. KNO-artsen krijgen regelmatig motorrijders met tinnitus/oorzuizen op hun spreekuur. Simpele oordopjes uit schuim helpen al prima. Voor extra comfort laat je oordoppen op maat aanmeten, zoals onze motorrijdende redacteur Thijs Joosten deed op de Motorbeurs.

Hoofdbescherming: eigenlijk is elke helm goed, want ze voldoen allemaal aan een speciaal EU-keurmerk. Een serieuze motorrijder draagt een integraalhelm, dus geen jethelm. En hij koopt hem niet op internet maar laat zich adviseren in een motorzaak voor de juiste pasvorm. Sommige helmen hebben twee trekkoorden, waarmee hulpverleners na een ongeval snel de binnenvoering kunnen verwijderen. Dat maakt het afnemen van de helm veiliger als je bewusteloos bent. Een ingebouwd zonnevizier maakt het mogelijk om je zonnebril thuis te laten, wat de kans op oogletsel bij een ongeval vermindert. En een Pinlock anti-condensvizier helpt voorkomen dat je vizier beslaat. Duurdere helmen hebben het standaard. Je kunt het ook los kopen en inbouwen in je eigen helm.

Airbags: ze zitten in elke auto, maar voor motoren zijn ze nog zeldzaam. De Italiaanse kledingfabrikanten Alpinestars en Dainese hebben speciale jacks met een ingebouwde airbag ontwikkeld: de Alpinestars Tech-Air respectievelijk Dainese D-Air. Net als in een auto wordt de airbag opgeblazen bij het detecteren van een crash. Hij biedt cruciale bescherming voor je bovenlijf, waardoor het risico op ernstig letsel wordt verminderd.

Nekbescherming: je ziet hem nog niet zo vaak, maar waarschijnlijk zal de neckbrace een opmars in de motorwereld maken. ‘s Werelds beroemde motorvlogger, de Nederlandse Noraly Schoenmaker ofwel ‘Itchy Boots’, draagt er altijd een op haar reizen. Een neckbrace beschermt de nekwervels en helpt het risico op nekblessures drastisch verminderen. Dankzij moderne materialen is zo’n brace redelijk licht en comfortabel om te dragen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe motoren en nieuwe producten voor je motor? Kijk dan op www.motor.nl, het grootste online motorplatform van ons land van de makers van de tijdschriften Moto73 en Promotor en het populaire Youtube-kanaal www.youtube.com/@MotorNL.

Auteur