D-reizen is failliet: ben ik mijn geld kwijt?

Getty Images

Ik heb een reis geboekt bij D-reizen, het grootste reisbureau van Nederland, dat vandaag 6 april 2021 failliet is verklaard. Wat nu?

Wat is D-reizen?

D-reizen is de grootste reisbureauketen van Nederland met maar liefst 285 vestigingen in het hele land en bijna 1200 medewerkers. D-reizen organiseert zelf geen reizen, maar verkoopt ze alleen. Net zoals een autodealer niet zelf auto’s bouwt maar ze alleen verkoopt.

Wat is er gebeurd met D-reizen?

Het korte antwoord is: door corona verdiende het bedrijf geen stuiver meer. Het lange antwoord is: D-reizen gaf reisvouchers aan klanten die een aanbetaling hadden gedaan voor een reis die vanwege corona door de reisorganisatie werd geannuleerd. Maar dat had D-reizen beter niet kunnen doen. Want het nationale voucherfonds is alleen bedoeld voor reisorganisaties en niet voor tussenpersonen zoals D-reizen. Daardoor mag D-reizen geen geld uit het voucherfonds lenen. In combinatie met het wegvallen van inkomsten door corona, was dat de nekslag voor het bedrijf.

Ik heb een reisvoucher van D-reizen gekregen. Ben ik mijn geld kwijt?

Nee, gelukkig niet. In Nederland hebben we een uitstekend vangnet voor zulke gevallen. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vergoedt vakantiegangers als hun reisorganisatie failliet gaat. Dus iedereen die een aanbetaling voor een reis heeft gedaan of zijn reisvoucher wil verzilveren, kan bij de SGR aankloppen.

Geldt dat voor elke boeking?

Nee, helaas niet. Alleen zogenaamde pakketreizen vallen onder de SGR-dekking. Dus een vlucht, hotel en eventuele extra’s in één pakket. Een los vliegticket of losse hotelovernachting is niet gedekt. U kunt het hotel of de airline aanschrijven. Die is verplicht u terug te betalen.

Ik heb een aanbetaling voor een vakantie bij D-reizen gedaan. Kan ik fluiten naar dat geld?

Nee, gelukkig niet. De reisorganisatie waarvoor D-reizen als bemiddelaar optrad, zal uw vakantie zeer waarschijnlijk gewoon uitvoeren. Uw restbetaling maakt u over aan de reisorganisatie. Mocht de reisorganisatie uw vakantie annuleren vanwege corona, dan krijgt u binnen 2 weken uw volledige betaalde bedrag terug. En als de reisorganisatie failliet mocht gaan, dan is uw reissom gedekt bij de SGR.

Moet ik contact opnemen met de SGR?

Nee, dat hoeft niet. De SGR krijgt de adresgegevens van alle gedupeerde klanten van de curator. Dat is de advocaat die het faillissement van D-reizen afwikkelt. De SGR belooft u te benaderen. Maar hou het toch in de gaten, want er kan altijd per ongeluk iets mis gaan. Als u niets hoort, bel de SGR dan zelf. Doe dat niet meteen, want de SGR heeft uw gegevens nu nog niet. Hier vindt u de contactgegevens. Kijk ook hier.

Ik heb een reis geboekt bij reisbureau VakantieXperts, dat onderdeel van D-reizen is. Wat moet ik doen?

Dat hangt ervan af. Als uw VakantieXperts reisbureau een franchisebedrijf is, gaat dat gewoon door en valt het buiten het faillissement. Bel uw reisbureau om te vragen wat de situatie is.

Is het nu helemaal gedaan met D-reizen?

Misschien niet. De curator gaat nu onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk slechts een deel van de reisbureaus redden.

Meer lezen? Ga naar Tui.nl/dreizen/

Auteur 
  • Thijs Joosten