De mooiste plekken van Alaska

Glacier
Getty Images

Een cruise is een heel speciale belevenis. Maar waar gaan we heen? De ontzagwekkende gletsjers in Alaska zijn een echte aanrader! Er is nog veel meer te zien in deze Amerikaanse staat. Een overzicht.

Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika. De oppervlakte van de staat bedraagt 1.481.347 km²: hiermee is Alaska ongeveer net zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen. Er wonen echter slechts 800.000 mensen en daarmee is Alaska de op drie na dunst bevolkte staat. Ongeveer de helft van de inwoners van de staat woont in de buurt van of in de stad Anchorage.

Alaska werd op 30 maart 1867 door Rusland verkocht aan de Verenigde Staten voor 7,2 miljoen Amerikaanse dollar. Op 3 januari 1959 werd Alaska erkend al de 49ste staat van de Verenigde Staten. De naam "Alaska" (Аляска) werd al gebruikt toen de staat nog van Rusland was. De naam werd eerst alleen gebruikt voor het Alaska-schiereiland, wat was afgeleid van het Aleoetische "alaxsxaq", wat "vasteland" betekent.

Een cruise naar Alaska vergeet u nooit meer

Wilt u het prachtige Alaska goed kunnen bewonderen, dan doet u dat het beste vanaf de zee. Een cruise is de beste manier om de enorme gletsjers, bevroren ijsreuzen te aanschouwen. U belandt dan in een heel andere wereld.
Tijdens een cruise naar Glacier Bay Nationaal Park (een 3.3 miljoen hectare groot stukje UNESCO-werelderfgoed) kunt u uw ogen sluiten en genieten van de geluiden, zoals het kraken en kreunen van het  “levende” ijs, het schrille geschreeuw van meeuwen en zwevende adelaars en het spatten van een bultrug die uit het water springt.

Berijpte toppen die boven bemoste bossen uittorenen, brede getijdegletsjers (er zijn er zeven in het park) en zeedieren zijn een gegeven tijdens cruises naar Glacier Bay, maar elke ervaring in deze veranderende biosfeer is uniek.

Alaska
Getty Images

Klaar voor al het weer

Bereid u voor op alle weertypes, zelfs in de zomer, en kleed u aan voor regen. Neem een muts, wollen of fleece kledinglagen, een warme jas en waterproof uitrusting mee om het landschap comfortabel te kunnen bewonderen vanaf het open dek van het schip. Er zijn gletsjers, fjorden, inhammen, rivieren, stromen en wilde dieren tijdens de cruise naar Glacier Bay, dus neem een verrekijker mee.

Ontdek Glacier Bay Nationaal Park

Terwijl u langs de pittoreske kust van de smalle strook van Alaska naar Glacier Bay vaart, kunt u ondergedompeld worden in alles wat met Alaska te maken heeft door deel te nemen aan de optionele excursies over natuurhistorie van Glacier Bay, die bedoeld zijn om het perspectief van een insider over de bestemming te geven. Houd ook uw verrekijker en camera bij de hand terwijl u door Glacier Bay vaart naar de 1,6 kilometer brede Margerie-gletsjer, waar u de kans krijgt om het afkalven van het ijs te zien.

Er zijn veel wilde dieren in Glacier Bay, dus zorg ervoor dat u voorbereid bent. U weet namelijk nooit wanneer u de staart van een bultrug uit het water ziet komen, of een eenzame bruine beer op het winderige strand ziet ronddwalen.

Bevraag de experts

Tijdens een typische cruise naar Glacier Bay en de Cruisetours in Alaska komen lokale experts aan boord om meer te vertellen. Cruise-operator Holland America Line is bijvoorbeeld een geautoriseerde concessiehouder voor Glacier Bay Nationaal Park en werkt samen met rangers en lokale Huna Tlingit-gidsen die deskundig inzicht geven in dit diverse ecosysteem en de millennia-oude cultuur.

Auteur