Emigreren: 7 tips voor avontuurlijke dromers

Gepensioneerden met internationale verhuisplannen zoeken het dichtbij: op één staat Spanje, gevolgd door Frankrijk en Italië. En mocht heimwee tóch de kop opsteken, dan kun je altijd nog goedkoop vliegen en is er internet.

Tip 1: Kies bewust en positief

  • Zie emigreren niet als dé oplossing voor een probleem (het slechte weer, het jachten en jagen, te veel regels en gedoe). Kijk eerst of u het probleem op een andere manier kunt oplossen. Emigreren is opnieuw beginnen, dus neem geen negatieve bagage mee. Treed het nieuwe land onbevangen, met frisse blik tegemoet. De kans op teleurstelling is dan kleiner.
  • Als u met een partner gaat: sta er beiden volledig achter. Bij twijfel: niet doen. Ook niet omwille van de ander. 
  • Misschien is proefdraaien een optie. Ga eerst een paar maanden naar het land van uw dromen om zeker te ­weten dat u een goede keuze maakt. Eerst huren en dan kopen, kan ook helpen. 
  • Zet goed op een rij wat u achterlaat en wat u denkt te vinden in het nieuwe land. Hoe zwaar weegt het afscheid van materiële en emotionele zaken? Hoe realistisch zijn uw verwachtingen wat betreft het nieuwe land? 
  • Bedenk ook: van emigreren wordt u niet een ander mens. Houdt u van luxe, schiet u makkelijk in de stress, bent u slordig en gemakkelijk of juist een pietje-precies – dat zal in het buitenland echt niet anders zijn. Maar in een andere cultuur kunnen eigenschappen en gewoontes óók een ander leven gaan leiden. Ken uzelf en wees hierop voorbereid.

Tip 2: Houd rekening met de papierwinkel

Een halfjaar voordat u vertrekt, wordt het menens: regel uittreksels van geboorteregisters, medische dossiers, inentingsbewijzen (ook voor huis­dieren), verzekeringen, internationaal rijbewijs, diploma’s, opzeggingen van abonnementen, gemeentelijke belastingen, et cetera. Zet u schrap!
 

Tip 3: Investeer in een goede verhuizer

Een goede verhuizer is lid van de ­Nederlandse Vereniging van Internationale Meubeltransporten (Nevim) en aangesloten bij het Fidi. Hij kent de invoerregels en regelt alles, van inpakken tot containers, verzekeringspapieren, prijsafspraken en het transport in het land van aankomst.

Tip 4: Laat u goed informeren over uw financiën

 Tot welk moment bent u belastingplichtig? Maakt u nog aanspraak op ­Nederlandse uitkeringen? Hoe zit het bijvoorbeeld met opgebouwde rechten bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid? Hoe regel je dat de AOW elke maand wordt overgemaakt? Is het verstandig om het pensioen onder te brengen bij een buitenlandse verzekeraar? Een financieel adviseur in de arm nemen, is geen luxe.

Tip 5: Burger in!

 Met stip bovenaan staat: leer de taal. Cursussen over land, taal en cultuur zijn er meestal genoeg. En als u eenmaal daar bent: leg contacten, grijp alle mogelijkheden aan die vanzelf op uw pad komen. Houd rekening met andere gewoontes en stel u ervoor open; een kwestie van voortdurend knoppen ­omdraaien in uw hoofd. Dit betekent niet dat u al uw normen, waarden en gewoontes overboord moet gooien. Eens een Nederlander, altijd een ­Nederlander.

Tip 6: Laat de heimwee maar komen

Niet iedereen heeft er last van, maar als het er is, accepteer het dan. Maak er geen drama van, maar stop het ook niet weg. Praat erover, schrijf of mail erover, huil erover als u daaraan behoefte hebt. Weet dat er voor de wereld die u hebt achtergelaten een nieuwe wereld in de plaats komt. En zorg dat er in uw hoofd ruimte komt voor die nieuwe wereld. Accepteer dus ook dat u uw vertrouwde leven in Nederland niet meer hebt. En weet dat het jaren kan duren voordat u zich helemaal thuis voelt in uw nieuwe land. En nogmaals: vliegen is goedkoop en er is internet.

Tip 7: Schaf een boek aan over emigreren

Bijvoorbeeld:

  • 'Emigreren kun je leren’. Het complete handboek voor de emigrant. Uitg. Xpat Media, €10.
  • ‘Het emigratie-handboek. Wegwijzer voor wonen, werken, ondernemen en onroerend goed in het buitenland’. Door P.L. Gillissen. Uitg. Guide Lines, €19,95. 
  • ‘Ik mis alleen de HEMA. Nederlanders in het buitenland’. Door Manon Sikkel en Marion Witter. Uitg. Bert Bakker, €10.
Trefwoorden: