Genieten van natuurlijk Flevoland

Getty Images

Flevoland beschikt over een aantal uitgestrekte, nog ongerepte natuurgebieden, waar je nagenoeg bijna niemand tegenkomt. Bosgebieden bijvoorbeeld, en recreatiegebieden zoals de randmeren: plekken om het gehele jaar door heerlijk te wandelen, te fietsen en anderszins te recreëren. Belangrijke natuurgebieden in Flevoland zijn de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Horsterwold.

De meeste natuurgebieden zijn in het bezit van Staatsbosbeheer. Sinds 1986 heeft Flevoland ook een eigen landschapsorganisatie: Het Flevolandschap. En Natuurmonumenten heeft het plan opgevat om een archipel van natuureilanden aan te leggen in het Markermeer: de Marker Wadden.

De Stille Kern

Het Horsterwold, aan de rand van Zeewolde, is het grootste loofhoutbos van West-Europa, zo’n 4800 hectare groot. In het midden ligt het unieke natuurgebied ‘De Stille Kern’ van 900 hectare groot, met een afwisselend landschap van grasland, bos en imposante waterpartijen. Dat biedt een goede balans tussen bos, water, ruigtes en grazige wieden dat in stand wordt gehouden door konikpaarden. Momenteel leven er zo’n 75 konikpaarden in de Stille Kern. Naast paarden leven er damherten, vossen en reeën, maar het is ook een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland.

[ITEMADVERTORIAL]

Oostvaardersplassen

U heeft misschien wel gehoord over de spectaculaire natuurfilm De Nieuwe Wildernis, opgenomen in de Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad. Al heeft u de film gezien, het is mooi om de Oostvaardersplassen zelf te bezoeken en vast te leggen hoe bijzonder dit gebied is. Grote kuddes van heckrunderen, konikpaarden en edelherten leven er tussen de uitgestrekte plassen en woeste graslanden. Ook als vogelliefhebber komt u hier volop aan uw trekken. Vanaf de uitkijkposten kunt u onder ander grauwe ganzen, lepelaars, aalscholvers en roofvogels spotten.

Waterloopbos

Vroeger werden in het Waterloopbos allerlei schaalmodellen van waterwerken en andere waterloopkundige modellen getest; bijzondere combinaties van natuur en techniek. De Deltawerken zijn er bijvoorbeeld ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het waterloopkundig laboratorium Delft deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Nu zijn de oude, soms door de natuur overgenomen schaalmodellen te bezichtigen. Er zijn excursies met een waterbouwkundige gids, maar u kunt u zelf een wandeling langs de modellen maken.

Bron: www.ookflevoland.nl

 

Auteur