Hoe veilig is mijn vakantieland?

Getty Images

Veel reizigers maken zich zorgen om hun veiligheid in het buitenland. Soms is dat koudwatervrees, en soms ook terecht.

Wie wil weten hoe veilig zijn vakantiebestemming is, kan op www.internationalsos.com/risk-outlook kijken. Vooral wie naar verre landen reist, doet er goed aan om deze site voor vertrek te raadplegen. De website van International SOS, bekend van de alarmcentrale die je in geval van nood op vakantie kunt bellen, verdeelt de risico's in de wereld in drie categorieën:

- veiligheid tijdens het reizen (zorgt de overheid voor een goede ordehandhaving?)
- de medische veiligheid (is er goede gezondheidszorg ter plaatse mogelijk?)
- veiligheid in het verkeer (hoe groot is de kans dat je bij een verkeersongeval betrokken raakt?)
Het risico wordt in 5 klassen ingedeeld, van 'verwaarloosbaar' tot 'extreem'.

Opvallendste conclusies

- Bijna heel Afrika scoort slecht tot zeer slecht op 'veiligheid in het verkeer'. Uit onderzoeken blijkt dat verkeersongevallen de belangrijkste wereldwijde doodsoorzaak op reis vormen, en niet exotische ziekten, zoals veel mensen denken,
- Het medische risico is alleen klein in de westerse landen (zoals Europa, Noord-Amerika, Japan en  Australië). In bijna heel Azië en Zuid-Amerika is het matig tot slecht. Vaak zijn daar alleen in de grote steden goede medische voorzieningen. Op het platteland is de reiziger afhankelijk van hulp van lokale bewoners. Daar is de kans om een ziekte op te lopen ook nog eens relatief groot.
- De kans om bij geweld betrokken te raken, is in bijna heel Afrika matig tot groot, en ook in delen van Latijns-Amerikaanse landen als Mexico, Colombia en Venezuela. En verder in oostelijk India en de grensgebieden van Birma. 

Informatie over de gezondheid op vakantie is ook te vinden op www.lcr.nl. Op www.rijksoverheid.nl staan de actuele reisadviezen voor vrijwel alle landen.

Auteur