Kledingtips voor de winter in Scandinavië

Winterkoud koppel
Getty Images

De noordelijke landen Noorwegen, Zweden en Finland zijn heerlijk om te bezoeken. Maar het is er natuurlijk wel kouder dan wij hier gewend zijn met temperaturen van -10° tot zelfs -30°. Gelukkig zijn er manieren om helemaal warm te blijven: zolang u zich maar voldoende voorbereidt op uw reis. Drie tips!

Wintervakanties in het noorden van Europa kunnen koud uitvallen. Houd rekening met temperaturen van -10° tot -30°. Klinkt als een vrieskist? Het valt in de praktijk uiteindelijk mee, wanneer u tenminste de juiste keuzes maakt betreft kleding.

1. Kleed uzelf in laagjes en kies de juiste stof

Als de kou extreem wordt, is het belangrijk om je lichaamstemperatuur goed te reguleren. Behalve vrieskou is er namelijk ook een risico dat u gaat zweten, en nat worden in ijskoud weer is nooit een goed idee. Hoe reguleert u de warmte? Draag verschillende lagen kleding. Elke laag heeft zijn eigen doel:

  • Laag 1 voert het zweet af naar de tweede laag
  • Laag 2 houdt u warm
  • Laag 3 beschermt u tegen wind en water

Bij de onderste laag wilt u een stof die goed lichaamsvocht afvoert, bij de tweede laag wilt u een warme, isolerende stof en bij de bovenste laag is een wind- en watervaste stof het best. Vermijd echter katoen! Katoen neemt vocht op, het houdt vocht vast, het droogt langzaam en het houdt u doorgaans niet goed warm.

De voeten warm houden is ook belangrijk. Draag ook een dubbel paar sokken. Trek regelmatig een paar droge, schone sokken aan. Gebruik een isolerende binnenzool in uw schoenen gemaakt van wol of vilt.

Vergeet tenslotte ook niet een muts op te zetten. Wanneer je lichaam koud wordt, gaat in de eerste plaats de warmte naar je hart, de hersenen en andere vitale organen. Een hoofd zonder muts werkt als een schoorsteen, waar een groot deel van de lichaamswarmte ontsnapt.

2. Controleer de weersomstandigheden

Controleer de voorspellingen. Kijk niet alleen naar de verwachte buitentemperatuur, maar ook neerslag, windkracht, luchtvochtigheidsgraad en het type activiteit dat u wilt meemaken. Een dagje met een warme kop chocolademelk prachtige Finse architectuur bewonderen vereist natuurlijk minder inspanning en beweging dan een middagje langlaufen of een sledetocht met honden maken door het bos.

Bij excursies in Fins Lapland krijgt u regelmatig ter plaatse geschikte kleding, zoals een wind-en waterdichte overall, stevige laarzen, wollen sokken, handschoenen, muts en indien nodig een helm en bril. Dit is dan bij de prijs van de excursie inbegrepen.

Winter sneeuw kleding
Getty Images

3. Bereid u gedegen voor

Een goede, degelijke rugzak is essentieel als u richting de poolcirkel wilt. Denk aan speciale kledingstukken, zoals een bivakmuts, een sjaal of warmte elementen voor in de handschoenen of schoenen. Deze hotpacks geven 30 minuten warmte af.

Een ander essentieel onderdeel is voetencreme. U zult uw voeten veel gebruiken bij excursies in de kou.  Schone, droge voeten zorgen voor een goede bloedsomloop waardoor het lichaam de kou beter aankan. Daarnaast helpt het ook tegen blaren. Gebruik liever geen voetcrèmes op waterbasis; het water in de crème kan namelijk bevriezen bij lage temperaturen waardoor wintervoeten ontstaan. 

Neem ook zeker voldoende voedsel mee. Het reguleren van uw lichaamstemperatuur kost veel energie, dus goed eten en rusten is een must. In de rugzak kunt u ook extra lagen kleding meenemen, mocht u ze nodig hebben.

Auteur