Kosten ruimbagage met 15 procent gestegen

De afgelopen twee jaar zijn de kosten voor het meenemen van ruimbagage op Europese vluchten met gemiddeld bijna 15 procent gestegen. Dit concludeert Beslist.nl na onderzoek.

Bij het boeken van een vlucht moet je tegenwoordig apart aangeven of je ruimbagage mee wilt nemen. Deze bijkomende kosten kunnen de ticketprijs behoorlijk opdrijven, vooral als je er tijdens het boeken niet voor kiest om vooraf te betalen voor je ruimbagage, maar dit pas op het vliegveld besluit.

Bij het onderzoek van Beslist.nl werden de prijzen van de tien populairste luchtvaartmaatschappijen onder Nederlandse reizigers vergeleken. De grootste prijsstijging vond plaats bij Brussels Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van België. Daar gingen de prijzen met 66,7 procent omhoog, van 15 naar 25 euro.

TUI komt op de tweede plaats, met een stijging van 22,5 procent, gevolgd door Ryanair (12,5 procent). Wizz Air, een Hongaarse prijsvechter, lijkt met 10,9 procent zijn prijzen licht te verhogen, maar in absolute bedragen, is deze maatschappij de onbetwiste nummer één: er wordt een variabel tarief voor ruimbagage gehanteerd, waarbij de prijs voor een koffer van 23 kilogram kan oplopen tot 72 euro. Eurowings, KLM en Transavia verhoogden hun prijzen daarentegen niet.

Extra kosten bij inchecken op de luchthaven

Het pas op de luchthaven boeken van ruimbagage brengt extra kosten met zich mee. Gemiddeld stegen de tarieven hiervoor 18 procent. Ook hier is Wizz Air het duurst: reizigers betalen 55 euro extra. Bij andere maatschappijen zijn de verschillen kleiner.

Bron(nen):