Lissabon, de perfecte herfstbestemming

Als we in Nederland de eerste herfststormen incasseren, is het in de Portugese hoofdstad Lissabon nog prima toeven. Met temperaturen dik boven de 20 graden is Lissabon een zeer prettige herfstbestemming. De redactie van vliegticketwebsite Tix.nl geeft enkele praktische reistips, waaruit blijkt dat dit zeker niet het enige pluspunt van de bijna drie miljoen inwoners tellende stad is.

Geschiedenis

Lissabon is –net als bijvoorbeeld Rome, San Francisco en Moskou- gebouwd op zeven heuvels. De legende zegt dat de Griekse held Odysseus de stad heeft gesticht, maar feit is dat Lissabon in handen is geweest van Romeinen, Grieken, Noormannen en Arabieren. En zoveel invloeden hebben natuurlijk hun sporen in de stad nagelaten. U treft hierdoor diverse bouwstijlen in Lissabon.

Na de zestiende eeuw raakte de stad wat in verval en bleef de tijd enigszins stil staan, tot in 1755 een enorme aardbeving nogal wat schade bracht. Met ruim 15.000 doden een catastrofale ramp. De toenmalige premier, beter bekend als ‘De Markies van Pombal’, bouwde de stad opnieuw op met onder anderen een strak stratenplan. Het zorgt nu voor een mengeling van heel oud en heel nieuw. Opvallend zijn de vele kleuren in de architectuur, waarbij veel gebruik werd gemaakt van mozaïek.

Bezienswaardigheden

In het Mosteiro dos Jerónimos (of het Hiëronymietenklooster) ligt wereldreiziger Vasco da Gama begraven. Zijn reizen naar India en Brazilië zorgde ervoor dat Lissabon een heel ander soort eten leerde kennen en dat de stad diverse diersoorten over de vloer kreeg. Aan de oevers van de Taag staat Torre de Belèm, een fraaie uitkijktoren. Torre de Belèm wordt ook wel het symbool van Lissabon genoemd. Beide gebouwen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Heel populair onder toeristen is tramlijn 28, die in de wijk Alfama rijdt. Dit oude, gammele trammetje rijdt door smalle, steile steegjes en is een avontuur op zich. Alfama ligt ten oosten van het centrum van Lissabon en hier treft u ook de oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon. In het midden van de stad ligt het Rossio, het belangrijkste plein van de stad. Een veel groter plein is Praça do Comércio en ligt aan de rivier de Taag. Toen Portugal nog een monarchie was, lag hier het koninklijk paleis.

De restaurants en de uitgaansgelegenheden zijn voornamelijk in de wijk Bairro Alto gevestigd. Deze wijk ligt ongeveer dertig meter boven het centrum en is onder andere te bereiken door de Elevador Santa Gusta, een hoge lift die rond 1900 ontworpen is door Raul Mesnier de Ponsard, een leerling van Gustave Eiffel. De lift is van ijzer en versierd met neogotische figuren.

Lissabon is zeer goed bereikbaar. Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten vanuit Nederland naar Lisbon Portela Airport, dat met een metrolijn in directe verbinding staat met het stadscentrum. Net als vliegtickets naar Lissabon zijn ook de kaartjes voor het openbaar vervoer in de stad zeer goed betaalbaar. In ongeveer een half uur brengt de metro je, via diverse kleurrijke stations, tot midden in het oude centrum.

Eén van de stations die je passeert Parque das Nações, aan de oostkant van de stad. Hier ligt, aan de rivier de Taag, een geheel nieuwe wijk, die z’n oorsprong kent in de Wereldexpo van 1998. Bezoek hier diverse attracties, waaronder één van de grootste aquaria (Oceanário) ter wereld.  In het Parque das Nações vindt u ook een kabelbaan, die een uitstekend uitzicht op de Vasco da Gama-brug biedt. Deze brug verbindt Lissabon met de plaatsen Sacavém en Montijo en is met een lengte van 17 kilometer de langste brug van Europa.

Ook een andere brug is het bekijken waard: Ponte 25 Abril gaat ook over de Taag en is een kopie van de beroemde Golden Gate Bridge uit San Francisco. Aan de toegang van de brug staat een 110-meter hoog Christusbeeld. Deze is te beklimmen en vanaf de top heeft u natuurlijk een prachtig uitzicht. Omdat Lissabon op zeven heuvels gebouwd is, zijn er meer plaatsen waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt. Deze plaatsen heten ´Miradouros´. Vaak zijn deze plekken een bezienswaardigheid op zich.

U gaat naar Lissabon? Vergeet dan niet om een reisverzekering af te sluiten!

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

3 Comments

Door PAC Van Cromvoirt op za, 15-10-2016 - 11:30

De muziek is Fado

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 16-10-2014 - 12:29

Een ding moeten mensen vooral doen als ze in Lissabon zijn. Een avond gaan eten in een fado-restaurant. Gedurende het diner wordt door artiesten, mannelijk en vrouwelijk, begeleid door gitaristen de traditionele fado ten gehore gebracht. De beroemdste fado-zangeres wordt hier in ere gehouden omdat veel van haar liederen door de huidige artiesten worden gezongen.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 16-10-2014 - 12:28

Een ding moeten mensen vooral doen als ze in Lissabon zijn. Een avond gaan eten in een fado-restaurant. Gedurende het diner wordt door artiesten, mannelijk en vrouwelijk, begeleid door gitaristen de traditionele fado ten gehore gebracht. De beroemdste fado-zangeres wordt hier in ere gehouden omdat veel van haar liederen door de huidige artiesten worden gezongen.