Maak het je makkelijk onderweg

Waar je ook naartoe gaat deze zomer: met deze apparaten, apps en tips maak je je vakantie nog leuker en relaxter.

Apparatuur

On-The-Go-kabeltje

Wie veel foto’s en video’s maakt met zijn smartphone, loopt vroeg of laat tegen een bekend probleem aan: een gebrek aan geheugenruimte. Je bent dan gedwongen je opnamen buiten je mobiel op te slaan. Dan kan een On-The-Go-kabeltje hulp bieden. Een OTG-kabel sluit je aan op de mini- of micro-USB van je smartphone. Aan de andere kant zit een gewone USB-connectie waarop je bijvoorbeeld een USB-stick of een mini harde schijf aansluit. Je hebt daarmee een prima back-up-optie voor je foto’s en video’s.

Draadloze speaker

Er zijn al draadloze speakers voor de mobiel of tablet te koop voor enkele tientjes. Voor een betere geluidskwaliteit moet je wel in de wat duurdere prijsklasse van boven de €100 kijken. Prima speakers zijn onder andere die van het merk JBL. Draadloze speakers hebben een oplaadbare accu.

Jumpstarter

Ben je veel onderweg met de auto of ga je kamperen, dan kan een jumpstarter erg handig zijn. Dit is een soort groot uitgevallen powerbank, in de eerste plaats gericht op het starten van de auto bij een lege accu. Maar daarnaast bieden veel jumpstarters extra opties, zoals stroom voor tablets en smartphones en een ingebouwde lamp.

Snellader voor in de auto

De accu van je smartphone of tablet gaat er op vakantie zo mogelijk nog sneller doorheen dan thuis. Al is het maar om de simpele reden dat je veel onderweg bent. Gewoon opladen vraagt helaas nogal wat tijd. Daarom is deze snellader van MMOBIEL voor in de auto een goed idee. Hiermee laad je je mobiel in een paar uur ­helemaal op.

Apple flashdrive

Voor het opslaan van foto’s en video’s buiten een iPhone of iPad is de Sandisk iXpand Flash Drive een prima oplossing. Deze stick sluit je aan op de lightning-poort van je Apple-mobiel. Vervolgens zet je je bestanden erop. Met de USB-aansluiting van de drive kun je de mediabestanden daarna weer overzetten naar een pc.

Powerbank

Een powerbank (draagbare oplader) laad je op via het stroomnet of met behulp van je auto-accu. Of zelfs met zonne-energie bij bepaalde typen. Hoe hoger de capaciteit, des te ­vaker je je apparaten kunt opladen. Je koopt een powerbank al vanaf een paar tientjes bij onder andere elektronicazaken en campingwinkels.

DAB+ radio

Lekker naar de radio luisteren op de camping of in je appartement? Dat kan met een ouderwetse analoge ­radio, maar de kwaliteit is vaak niet erg goed. Bovendien worden in steeds meer landen analoge FM-­zenders vervangen door DAB+: digitale radio via de ether. Voor ontvangst van ouderwetse FM-zenders én digitale zenders is de Sangean DPR-65 digitale radio een uitkomst. De radio werkt op gewone en oplaadbare batterijen en is eventueel op te laden via een USB-aansluiting. Het apparaatje is maar 12 bij 7 cen­timeter groot

Wifi-versterker

Helaas wil het met de snelheid van een wifi-verbinding nog weleens tegenvallen in hotels en appartementencomplexen. Je zit dan te ver weg van de wifi-router. Een wifi-versterker vangt het draadloze signaal van de wifi-router op en stuurt het versterkt door. Dat geeft je er al snel een paar streepjes ontvangstsignaal bij op je smartphone of tablet.

Apps

 

Google Maps

Het bekende kaartprogramma Google Maps op de pc heeft ook een app-versie voor de smartphone. Daar kun je prima routes mee plannen. Na het invoeren van de eindbestemming word je met behulp van beeld- en steminstructies en een duidelijke kaart op de juiste route gehouden. Ook als je te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer reist. Google Maps houdt de actuele wegsituatie goed in de gaten en biedt je tijdig alternatieve routes als files of ander oponthoud dwarsliggen. Je kunt eventueel de gedetailleerde kaarten van elk land ter wereld opslaan op je mobiel. Je hebt dan geen internetverbinding onderweg meer nodig. Helaas ontvang je dan ook geen actuele verkeersupdates meer. Hou er rekening mee dat de gps-functie op je smartphone de accu vlot leegtrekt. Dus sluit hem voor stroom onderweg aan op je auto.

AccuWeather

AccuWeather is een van de meest uitgebreide apps op het gebied van weer. Zo is er de Minute­Cast, die van minuut tot minuut weersvoorspellingen geeft voor een precieze plek, zoals jouw locatie. Ook wordt een waarschuwing voor extreem weer direct op het scherm van je smartphone getoond, ook als je niet met de app bezig bent. Handig is verder het weergeven van de temperatuur in de notificatiebalk van je smartphone. Met alle mogelijkheden kost de app €4,49.

TripAdvisor

De app TripAdvisor biedt je een groot aantal foto’s, kaarten en reizigersbeoordelingen van alles wat met reizen en vakantie te maken heeft. Ben je op zoek naar een goed hotel of restaurant, vliegtickets tegen lage prijzen of interessante activiteiten in de omgeving? Dan is TripAdvisor een handige informatiebron die een reisgids overbodig maakt. Je zoekt op de naam van een plaats, hotel, restaurant, et cetera, en je krijgt vervolgens de bijbehorende gegevens te zien, zoals kaarten, foto’s en recensies van andere reizigers. Tegen betaling zijn extra functies te downloaden.

ACSI Campings Europa

Ga je kamperen? Met de app ACSI Campings Europa kun je zoeken in een database van meer dan 8000 beoordeelde campings in Europa. Geef de voorwaarden op waaraan de camping moet voldoen en je krijgt een bijbehorend overzicht. Een groot voordeel van de app is dat hij grotendeels werkt zonder contact met internet: de belangrijkste gegevens zijn offline beschikbaar. ­Extra handig is de optie waarbij je met de gps van je smartphone kunt zoeken op campings in de buurt. De app werkt met verschillende kaartenpakketten. Als je bijvoorbeeld alleen in Italië gaat kamperen, kun je het houden bij het Italië-pakket. Op die manier betaal je niet voor campinginformatie in landen waar je toch niet naartoe gaat. De kaarten kosten per landenpakket van €0,99 tot €12,99 (alle landen).

Find my car

Met de app Find my car (Engelstalig, alleen Android) vind je je geparkeerde auto in een vreemde stad weer snel terug. Voordat je je auto achterlaat, leg je de coördinaten van je voertuig eenvoudig vast met behulp van de gps-functie. Om je auto naderhand weer terug te vinden, open je de app en zie je meteen op een kaart waar je auto staat ten opzichte van je huidige positie. Ook bruikbaar om bijvoorbeeld je hotel mee terug te vinden.
 

Wifi met mifi

Als je geen (goede) wifi in de buurt hebt, biedt mifi een prima oplossing. Met mifi maak je je een eigen wifi-hotspot. De connectie met internet is dan een 3G/4G-verbinding. Dat kan vaak al met de gsm-verbinding van je smartphone, want veel smartphones hebben tegenwoordig een mifi-instelling. Of je gebruikt een apart mifi-apparaatje met daarin een prepaid-simkaart. Als je een prepaid simkaart ter plaatse koopt, ben je vaak relatief goedkoop uit. Zeker in landen buiten de EU. Je leest meer over mifi op www.plusonline.nl/reizen-vrije-tijd/maak-zelf-uw-wifi-hotspot-met-mifi.