Paspoort afgeven op reis? Wees voorzichtig!

Paspoort
Getty Images

Iedereen heeft op vakantie wel eens het verzoek gekregen om je paspoort af te geven. Toch waarschuwt de Nederlandse overheid om dat niet te doen. Hoe zit dat precies?

Het is een van de meest voorkomende vragen tijdens het inchecken: mag ik uw paspoort? Daar is een goede reden voor. Hotels, campings en ook vakantieparken zijn namelijk wettelijk verplicht om hun gasten te registeren met het oog op toeristenbelasting en dat gebeurt via een officieel documentnummer van je paspoort of identiteitsbewijs. Hoewel het onschuldig lijkt om je paspoort even af te geven, ligt identiteitsfraude op de loer. Daarom adviseert de Nederlandse overheid om voorzichtig te blijven, je paspoort niet langer af te geven dan nodig is voor inzage en géén kopie te laten maken.

In de praktijk

Maar hoe ga je daarmee om in de praktijk? Want wat moet je doen als een receptionist in Frankrijk of Spanje er toch op staat je paspoort in te nemen? Samen met de ANWB heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een briefje opgesteld waarin staat dat het bij wet niet verplicht is om je id-bewijs af te geven. Een ander handig hulpmiddel is de Kopie ID app, ook van de overheid. Via deze app maak je op je smartphone makkelijk een kopie van je id-bewijs en kun je gevoelige gegevens zoals je BSN-nummer onleesbaar maken. Zo kun je wel een kopie van je paspoort geven, maar is misbruik of fraude niet mogelijk.

Er zijn natuurlijk altijd momenten dat je er niet omheen kunt je paspoort af te geven op reis, bijvoorbeeld met een visumaanvraag. Check dan in ieder geval altijd of je met officiële instanties te maken hebt, want ook dan geldt: blijf zorgvuldig én voorzichtig.

Speciaal voor kampeerders zijn er vervangende identiteitsbewijzen. Die kun je zonder risico afgeven aan de receptie van de camping. Bijvoorbeeld de ANWB Kampeerkaart CKE, die geldig is op alle campings die bij het Camping Key Europe netwerk zijn aangesloten. Die kost 14,95 euro, maar dat geld verdien je zo terug omdat hij recht geeft op voordeeltjes. Een WA-verzekering is ook inbegrepen.

Auteur