Polen: een walhalla voor de avontuurlijke vakantieganger

Polen is erg in trek bij liefhebbers van culturele (steden)tripjes, maar ook voor natuurliefhebbers is er genoeg te doen. Maak kennis met de mooiste gebieden en de manieren waarop je deze kunt verkennen.

Ongerepte natuur: van oerbos tot wandelende duinen

Op het gebied van natuur kun je Polen een uniek land noemen. Er zijn namelijk weinig landen binnen Europa waar nog zo veel ongerepte en unieke landschappen terug te vinden zijn. In totaal liggen er verspreid over Polen 23 nationale parken. Dit zijn de bijzonderste.

Het Woud van Białowieza

Dichtbij de grens met Wit-Rusland ligt het Woud van Białowieza. Dit is het best bewaarde laaglandoerbos van Europa. Geen enkel ander bosgebied laat zo goed zien hoe Europa er vele eeuwen geleden qua natuur uit heeft gezien. Bij het Woud van Białowieza ligt het Białowieża Nationaal Park, waarvan het beheer gericht is op het behoud van dit unieke landschap en zijn bewoners: van wolven tot wisenten. In het dagelijks geopende bezoekerscentrum leer je dit ongerepte landschap kennen en kun je excursies boeken.

Wandelen door de Wandelende Duinen

In het noorden van Polen ligt het Slowinski Nationaal Park, een uitgestrekt duingebied waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je de zogenaamde beweeglijke duinen, die het landschap er elk moment weer anders uit laten zien: een voor Europa uniek fenomeen.

Grottenlandschap

Ojcowski Nationaal Park ligt in de buurt van de historische stad Krakow, maar dit natuurgebied is minstens zo interessant en divers als de stad zelf. Erosie van het landschap heeft hier een gebied gevormd met zeer veel holen, ruim 400 grotten, ravijnen en rotsformaties met de meest indrukwekkende vormen en afmetingen. Ojcowski Nationaal Park staat vooral bekend om de rijke insectenwereld – ongeveer 300 soorten – en de vele vleermuizen die in de grotten leven.

Uitzicht over de Sudeten

Hoog in de Sudeten ligt Karkonoski Nationaal Park. Vanaf de Sniezka, de hoogste berg van de bergketen, heb je een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het nationale park bestaat vooral uit bergen, rotspartijen, bergmeren en uitgestrekte bossen. De begroeiing op de hellingen is hier voor een groot deel ontstaan tijdens de laatste IJstijd.

Andere nationale parken die de moeite van een bezoek waard zijn

Gezonde sightseeing

De fiets is een ideaal vervoermiddel om de natuur van Polen te ontdekken. Door het landschap lopen tal van goed bewegwijzerde en afwisselende fietsroutes. Het beste voorbeeld is misschien wel de Green Velo, een traject van 2.000 km door het oosten van Polen. Op deze route kom je door de mooiste natuurgebieden, prachtige steden en langs bijzonder cultureel erfgoed.

In de vallei van de Wisla kom je met de fiets door vogelreservaten waar je met een ander vervoermiddel niet zo snel zou komen. Verder neemt deze route je mee langs de grootste steden van Midden-Polen en langs gebieden waar de wilde dieren vrij door het landschap trekken.

Wil je het beste van Polen én Wit-Rusland ontdekken? Dan is de Białowieża route een mooie gelegenheid om de hoogtepunten van deze landen te combineren op je fietsroute: gezellige plaatsen, cultureel erfgoed en volop natuurschoon.

Te voet: van bergtoppen naar Santiago de Compostella

Voor wie niet van fietsen houdt, of wie het land liever op een rustiger tempo wil verkennen, zijn er in Polen veel wandelroutes te vinden. In het noorden van het land lopen er bijvoorbeeld veel routes door de nationale parken, ligt hier de Internationale Kustwandelroute (E9) langs de Baltische kust en kun je door het uitgestrekte merengebied van Warmië-Mazurië wandelen. In het midden van Polen kun je een deel van de pelgrimsroute richting Santiago de Compostella volgen en in het zuiden brengen je voeten je naar grote hoogten in de verschillende prachtige bergketens, zoals het Tatragebergte.

Een paradijs voor hengelsportliefhebbers

Van oudsher heeft de mens zich beziggehouden met visserij. Vroeger was het een noodzakelijke bezigheid om te overleven; nu een sport die door velen gepassioneerd wordt uitgeoefend. Voor hen is Polen een waar paradijs. Niet alleen liggen hier meer dan 26.000 kilometer aan waterlopen, 9.000 meren en een kustlijn van ruim 500 kilometer, ook leven hier soorten waar menig hengelsporter in Nederland alleen maar van droomt. Denk aan verschillende forelsoorten, vlagzalmen en gigantische meervallen. In veel rivieren in de bergen en het laagland, in de natuurlijke en stuwmeren en zelfs in sommige nationale parken mag volop gevist worden.

Paardrijden: een worden met de natuur

Wil je echt opgaan in het natuurlijke landschap om je heen? Overweeg dan om te paard door het land te trekken. In Polen zijn er verschillende organisaties die zich richten op agrotoerisme, met (korte) recreatieve tochten en zelfs volledige reizen per paard. Hoogtepunten voor paardenliefhebbers zijn de Augustowskaroute, die de nationale parken Biebrzański en Wigierski met elkaar verbindt, de Transjuraroute tussen Krakow en Częstochowa en de Sudetenpaardenroute door het machtige hooggebergte.

Vanaf het water

Genieten van de natuur, terwijl deze in een rustig tempo aan je voorbijtrekt en je niets anders hoort dan het kabbelende water en de vogels in de bomen: vanaf het water ervaar je het landschap op een heerlijke ontspannende manier. Vooral in het noorden van Polen – in de regio’s Warmië-Mazurië en Podlaise – liggen veel bekende kano- en kayakroutes. Vooral de Krutyniaroute is de moeite waard: dit wordt vaak de mooiste kanoroute van Europa genoemd.