Rome rond kerst: adembenemend

Uitbundige kerstversiering, gezellige kerstmarkten, oogstrelende kerststalletjes, manshoge kerstbomen - begint het al te kriebelen? Als u zich dit jaar helemaal wilt onderdompelen in kerstsfeer, denk dan eens aan een paar dagen Rome.

Rome is typisch zo’n stad die u gezien moet hebben. De prachtige eeuwenoude gebouwen, de basilieken, de pleinen - alles is even adembenemend mooi. En rond kerst doen de Romeinen daar nog een schepje bovenop.

Lichtjes en bomen

Het historische centrum van Rome is in de maand december uitbundig versierd en verlicht. Om in een feestelijke kerststemming te komen, hoeft u weinig anders te doen dan heerlijk slenteren en u vergapen aan al dat moois. De mooiste kerstverlichting vindt u bij de Via del Corse en rond het Piazza di Spagna, waaraan ook de Spaanse trappen liggen. En voor de mooiste kerstboom moet u natuurlijk naar Vaticaanstad.

Kerstmarkten

Rome kent verschillende kerstmarkten. De grootste is die aan het Piazza Navona. Deze kerstmarkt opent op 1 december en wordt in de eerste week van januari weer opgedoekt. U vindt hier talloze kraampjes met allerhande kerstlekkernijen, beeldjes voor in de kerststal en poppen van Befana, de Italiaanse kerstheks (Befana is te vergelijken met onze Zwarte Piet).
Bij het Auditorium Parco della Musica vindt u ook een kerstmarkt, deze is wat minder toeristisch dan die aan het Piazza Navona.
Natuurlijk vindt u verspreid over de stad nog veel meer grote en kleine kerstmarkten. Wat dat betreft is er maar één advies: slenter op uw gemak door de straatjes en laat u verrassen door wat u tegenkomt.

Kerststallen

In vrijwel elke kerk in Rome kunt u een kerststal (of presepe, zoals de Italianen zeggen) bewonderen. De mooiste stallen vindt u in de basilieken Santa Maria in Aracoeli, Santa Maria in Via (bij Trevi) en Santa Maria Maggiore. In de basiliek Santa Maria Maggiore staat ook de Bethlehemcrypte; deze dankt zijn naam aan een relikwie waarvan men zegt dat het de kribbe van Christus’ geboorte is.
Speciale vermelding verdient de kerststal van de straatvegers: Il Presepe dei Netturbini. Deze bestaat inmiddels ruim veertig jaar en hij wordt gemaakt door de straatvegers van Rome. De stal is in de loop der jaren steeds groter geworden en tegenwoordig leveren straatvegers van over de hele wereld een bijdrage. De kerststal is echt Italiaans: in Italië bestaat een kerststal namelijk uit een heel dorp zoals dat er ten tijde van Christus’ geboorte uit moet hebben gezien. U krijgt dus even een kijkje in het alledaagse leven van toen. Il Presepe dei Netturbini vindt u op loopafstand van het Sint-Pieter en is iedere dag geopend van 8.00 tot 20.00 uur.