Stad en strand: de mooiste stedentrips naar zee

Zon, zee en strand, dat kan ook tijdens een stedentrip. Na een dagje cultuur snuiven, is er niets lekkerder dan even bijkomen aan zee. Op deze plaatsen kun je stad en strand prima combineren.

Athene

De ‘bakermat van de beschaving’ is de uitgelezen plek om een stedentrip met een strandvakantie te combineren. De oude Grieken hebben ons, naast hun grondslagen van democratie, ook prachtige bouwwerken nagelaten. Denk aan de Akropolis met het Parthenon, de tempel van Hephaistos en de Agora van Athene. En vergeet de oude volksbuurt Pláka, aan de voet van de Akropolis, niet. De wijk staat bekend om de vele restaurantjes en de gezellige sfeer.

Combineer een bezoek aan Athene met een van de Griekse eilanden. Verschillende eilanden zijn met een korte binnenlandse vlucht of zelfs een boottochtje te bereiken. Maar ook in de stad zelf kun je genieten van het strand: met de tram ben je in een half uur aan zee. Op zoek naar beach clubs? Ga dan naar het strand Glyfáda. Liever lekker eten en winkeltjes? Dan is het strand Voúla wat voor jou.

Barcelona: stad van Gaudí

De hoofdstad van Catalonië is een van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. En dat is begrijpelijk: de stad is goed bereikbaar en je vindt hier een bijzondere gevarieerde architectuur. Barcelona heeft een mooi oud centrum, maar de stad staat vooral bekend om de architectuur van Antoni Gaudí. Denk aan Park Güell, Casa Milà en natuurlijk de imposante Sagrada Família.

La Barceloneta is de ideale wijk om een dagje Barcelona af te sluiten. Deze wijk grenst aan de Middellandse Zee en de oude haven. Hier vind je vele restaurants en uitgaansgelegenheden en een van de bekendste stranden van de stad.

Catania: de 'zwarte dochter van de Etna'

In het zuidoosten van Sicilië, aan de voet van de Etna, ligt Catania, een van de acht barokke steden in de Siciliaanse Val di Noto die gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het oude centrum van de stad is een prachtig voorbeeld van Siciliaanse barok. De ligging aan de voet van de Etna heeft Catania de bijnaam ‘Zwarte dochter van de Etna’ opgeleverd: na een uitbarsting en aardbeving in de 17de eeuw zijn veel verwoeste gebouwen herbouwd met zwarte lavastenen.

Locals en toeristen vinden verkoeling aan de drie kilometer lange playa. Een van de bekendste stranden van de stad is Le Capannine, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Etna.

Genua

Genua staat niet in de lijst van populaire steden in Italië, maar dat is niet terecht. Het oude centrum is een van de grootste van Europa en een deel ervan is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de stad vind je alles waar de Italiaanse steden om bekendstaan: fonteinen, rijkversierde kerken, indrukwekkende paleizen, grote pleinen en natuurlijk de ijssalons.

Boccadesse is een oude voorstad en vissershaven van Genua. Het plaatsje ligt aan een smalle baai en je vindt er een schilderachtig kiezelstrand, waar de oude vissersbootjes liggen te rusten.

Lissabon: de witte stad

De Portugese hoofdstad wordt in veel literaire werken aangehaald als ‘de witte stad’. Het oudste deel van Lissabon, Alfama, ligt aan de voet van het Castelo de São Jorge, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De leukste manier om Lissabon te zien, is door een ritje te maken met een van de historische trams die langs de hoogtepunten van de stad rijden.

De stad heeft veel hoogteverschillen en natuurlijk kun je gewoon door de steile straatjes naar boven lopen, maar veel leuker is het om in de wijk Baixa met de neogotische lift Elevador de Santa Justa naar boven te gaan.

Even bijkomen? Met de bus ben je vanuit het centrum in een halfuur bij de Atlantische kust, waar vijf prachtige stranden op je wachten.

Marseille

Het Zuid-Franse Marseille is een stad die we vaak links laten liggen als het gaat om stedentrips, en dat is zonde, want er is zo veel te zien en te ervaren! Culinaire hoogstandjes, bijzondere architectuur en uitgestrekte stranden. Bij een bezoek aan de stad mag Palais Longchamp, met een van de mooiste parken van Frankrijk, zeker niet ontbreken. En natuurlijk moet je in Marseille de echte bouillabaisse proeven.

Aan de zuidkust van de stad liggen de Plages du Prado. Deze kunstmatige stranden zijn aangelegd met restmateriaal dat overbleef na aanleg van de metro van de stad. Ze zijn ontzettend populair onder windsurfers en vliegeraars.

Rovinj

Kroatië is dé vakantiebestemming in opkomst. Steeds meer Nederlanders trekken naar dit land aan de Middellandse Zee, dat prachtige natuurgebieden, historische steden en uitgestrekte stranden te bieden heeft. In Rovinj kun je een korte stedentrip goed combineren met een strandvakantie: in de omgeving van de stad vind je prachtige afgelegen baaien met helder water en goudgele stranden. Maar ook de stad zelf mag gezien worden. Rovinj, dat oorspronkelijk op een eilandje gebouwd is, ligt nu op een schiereiland. De kleurrijke middeleeuwse bebouwing loopt door tot het water en geeft het oude centrum een bijzondere aanblik.