Steeds meer grenzen open voor gevaccineerde reizigers

De vakantiedroom wordt langzaam werkelijkheid. Denemarken opende op 14 april als vijfde land in Europa zijn grenzen voor reizigers die gevaccineerd zijn tegen Covid-19.

Vanaf 1 mei zijn alle inwoners van een EU-land en het Schengengebied welkom in Denemarken op voorwaarde dat zij zijn ingeënt. Het Scandinavische land volgt daarmee IJsland, Estland, Polen en Roemenië. De verwachting is dat dit lijstje snel zal groeien. Vooral Zuid-Europese landen, die economisch sterk van het toerisme afhankelijk zijn, zullen zo snel als maar enigszins mogelijk is, hun grenzen voor gevaccineerde buitenlanders openen. Van hen bijt Griekenland op 14 mei het spits af. En niet lang erna zullen Portugal en Spanje hoogstwaarschijnlijk het Griekse voorbeeld volgen. Buiten Europa mag je met je vaccinatiebewijs al naar Georgië, de Seychellen en Thailand. Maar afgezien van Thailand zijn dat geen landen waar drommen toeristen naartoe trekken.

Op reis moet je voortaan niet alleen je gewone paspoort meenemen, maar ook je zogenaamde coronapaspoort. Daarmee laat je zien dat je bent ingeënt of recent negatief getest op corona. Dit is geen papieren boekje, zoals het gewone paspoort, maar een app op de mobiele telefoon. Of een papieren verklaring, voor mensen die geen telefoon willen of kunnen gebruiken. Meer over het coronapaspoort lees je hier.