Stressvrij vertrekken: zo gaat u voorbereid op reis

Een verre reis maken, heerlijk als u eenmaal op de plek van bestemming bent, maar de aanloop naar de reis toe kan behoorlijk wat stress opleveren. Met deze tips begint u goed voorbereid aan uw verre reis.

Uw reis begint natuurlijk met de keuze van uw bestemming. Daarna kunt u zich gaan voorbereiden. Begin hier op tijd mee: niets zo vervelend en stressvol als op het laatste moment nog iets moeten regelen.

1. Benodigde documenten

Heeft u een paspoort nodig om het land van bestemming in te mogen? Of is een identiteitskaart voldoende? En is een visum verplicht? Dit zijn dingen die u op tijd moet opzoeken, het aanvragen van (een van) deze documenten kan de nodige tijd kosten. Controleer ook de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart: sommige landen eisen dat deze na uw reis nog minimaal een bepaalde tijd geldig is.

2. Vaccinaties en medicijnen

Informeer vooraf naar de gezondheidssituatie in het land en of u vaccinaties moet halen voor de reis. Ook als een vaccinatie niet verplicht is, maar wel door het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt aangeraden, dan kan het geen kwaad om deze te halen. En slikt u medicijnen? Raadpleeg dan vooraf of u hiervoor een verklaring nodig heeft. Overleg met uw huisarts of u een medicijnpaspoort mee moet nemen.

3. Verzekerd op reis

Kijk voorafgaand aan uw reis welke medische kosten in het buitenland door uw zorgverzekering gedekt worden. Daarmee voorkomt u dat u later eventueel voor verrassingen komt te staan.
Ook is het verstandig een (doorlopende) reisverzekering af te sluiten, eventueel met annuleringsverzekering. Mocht u tegen vervelende of onvoorziene situaties aanlopen, bijvoorbeeld diefstal van uw bagage, dan bent u in ieder geval verzekerd.

4. Kopieën

Maak kopieën van uw belangrijkste documenten. Zo heeft u in geval van nood altijd een kopie op zak en dat kan u bij het aanvragen van een nooddocument een hoop gedoe schelen. Stuur de kopie voor de zekerheid ook door naar uw mail en die van uw reispartner(s).

5. Telefoonnummers

Zorg ervoor dat u een boekje of lijstje bij u hebt met de belangrijkste telefoonnummers. Denk niet alleen aan naaste familie of vrienden, maar ook aan de Nederlandse ambassade op de plek van uw bestemming, uw bank, reisorganisatie en verzekeraars. Zo kunt u in geval van nood in ieder geval de juiste personen bereiken.

6. Licht anderen in over uw reis

Niet alleen uw familie, vrienden, buren en collega’s, maar ook de bank. Dit is zeker van belang als u in korte tijd meerdere landen bezoekt: u zult niet de eerste zijn bij wie de creditcard geblokkeerd wordt omdat deze steeds ergens anders werd gebruikt.

7. Veiligheid en dreiging

Stel uzelf op de hoogte van de recente ontwikkelingen op uw bestemming. U weet dan wat er speelt en wat de huidige (politieke) situatie in het land is.

8. Bevestig uw boekingen

Controleer zo’n twee weken voor vertrek of alle boekingen die u heeft gedaan, ook goed doorgekomen zijn. Het geeft een hoop rust als u weet dat die huurauto of hotelkamer inderdaad op u staan te wachten.

9. Inventariseer en sla in

Maak een lijst met benodigdheden voor uw reis en sla deze op tijd in. Houd deze lijst bij de hand als u uiteindelijk uw bagage inpakt.

Bronnen: Business Insider, GWK Travelex & Inhetvliegtuig.nl