Vliegen met alleen handbagage: zo doet u dat

Bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij moet u tegenwoordig bijbetalen voor uw ruimbagage. Reizen met alleen handbagage bespaart dus geld, en daarnaast tijd bij de incheckbalie en bagageband. Tips voor het inpakken van uw handbagage.

Controleer voor uw vlucht de richtlijnen voor handbagage van de luchtvaartmaatschappij. De Internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart, IATA, stelt dat lengte, breedte en diepte van je koffer bij elkaar niet meer mogen bedragen dan 115 cm, maar niet elke maatschappij gaat hier op dezelfde manier mee om: 55 x 40 x 20 cm is een gangbaar formaat, maar er zijn ook maatschappijen die 55 x 25 x 35 of 45 x 40 x 25 cm hanteren.

Kies bij voorkeur een lichte koffer: sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren namelijk naast de maximale afmetingen ook een maximaal gewicht. En hoe lichter uw koffer, hoe meer u erin mee kunt nemen.

Neem altijd hetzelfde mee

Waar u ook heen gaat, probeer altijd dezelfde dingen in te pakken. Denk hierbij aan de dingen die u veel gaat gebruiken en vooral ook dingen die u de eerste paar dagen van uw reis nodig hebt. Maak daarom een lijst van uw basisbehoeften en bewaar die voor al uw reizen.

Alleen het hoognodige mee

Neem geen overbodige dingen mee. Gaat u alleen een weekendje of weekje weg? Dan hoeft niet uw halve kleding- of schoenenkast mee. Tip: spreid uw bagage voor het inpakken uit op uw bed of op de vloer. Zo ziet u gemakkelijker of er dingen bij zitten die u (waarschijnlijk) niet nodig zult hebben.

Bagage- of vacuümzakken

Pak al uw spullen overzichtelijk in met behulp van bagagezakken. Zo weet u precies waar u welk kledingstuk kunt vinden en hoeft u niet telkens de hele koffer overhoop te halen. Dat voorkomt ook nog eens onnodig kreuken van de rest van uw kledingstukken. Ook vacuümzakken zijn handig om (dikke) kleding heel compact in op te bergen.

Reisflesjes of ter plekke kopen

In uw handbagage is de hoeveelheid vloeistoffen die u mee kan én mag nemen – verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml – beperkt. Ook moet u ze verpakken in een doorzichtig zakje of tasje. Met reisflesjes komt u op uw reis vaak al een heel eind, maar alsnog nemen ze de nodige ruimte in. Overweeg daarom om uw shampoo, douchegel etc. pas op uw vakantiebestemming aan te schaffen.

Slim inpakken

Er zijn veel manieren om een koffer in te pakken, en als u dit slim doet, kunt u veel ruimte besparen.

  • Kleding oprollen in plaats van opvouwen: dit bespaart ruimte, en bloesjes en overhemden kreuken vaak minder.
  • Kies makkelijk te combineren kleding. Zo hoeft u minder aparte combinaties mee te nemen.
  • Bewaar uw sokken in een extra paar schoenen. Uw schoenen blijven meteen beter in model.
  • Pak lichte kleding en schoenen in en draag tijdens de vlucht zwaardere kleding en schoenen.
  • Neem een stuk vaste zeep en/of een shampoobar mee. Deze nemen minder ruimte in dan een flesje.
  • Laat uw handdoeken thuis: als u in een hotel verblijft, mag u ervanuit gaan dat hier handdoeken aanwezig zijn.

Een accessoire?

Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen mag u een accessoire meenemen, bijvoorbeeld een foto- of laptoptasje. Berg hier waardevolle dingen en spullen die u tijdens de vlucht al wilt gebruiken in op.

Bronnen: ANWB & Expeditie Aardbol