Vrij en blij op autoreis: de beste tips voor vakanties met de auto

Met je eigen auto op reis (of ter plekke een auto huren) geeft veel vrijheid. Je kiest zelf een route en bepaalt je eigen tempo. Welke tips hebben de experts?

Op eigen houtje of niet?

Een autoreis vraagt weinig voorbereiding, zou je zeggen. Een kwestie van koffer inpakken, in je trouwe karretje stappen en daar begint de (rond)reis. Toch zijn er goede redenen om een touroperator in te schakelen. Op internet is vanzelfsprekend van alles te vinden, maar het kost veel tijd om de reis en accommodaties zelf te regelen voor een rondreis. Ook mis je specifieke kennis. Een touroperator heeft het voorwerk al gedaan en helpt je met uitgebreide kennis en ervaring bij je wensen. Hij kent bestemmingen, weet de leukste accommodaties en adviseert over de beste routes uit. Op die manier mis je geen bezienswaardigheden zoals bijzondere uitzichtpunten of pittoreske dorpjes. De reis kan op maat gemaakt of aangepast aan de wensen van elke reiziger. Voor veel mensen is die adviserende rol heel welkom.

Do’s & don’ts

Waarop moet je letten als je met de auto op reis gaat? Karianne van Rongen van autospecialist Pharos Reizen:

 • “Bedenk hoeveel je wil rijden en zorg ervoor dat je tijd overhoudt om iets te zien. Leuk vind ik onze Vakantieduetten: twee contrasterende regio’s bij elkaar in de buurt, bijvoorbeeld de bergen in Oostenrijk en de Italiaanse meren.”
 • “Het lijkt vaak aantrekkelijk om de snelweg te nemen, maar je mist veel moois. Doe er liever wat langer over en maak van je reisdagen echte vakantiedagen.”
 • “Als je onderweg uitstapt, zorg dan dat alle bagage uit het zicht is. Dan kun je met een gerust hart een wandeling maken of een stadje bezoeken.”
 • “Veel mensen kennen fly-drive-vakanties, maar denk ook eens aan andere combinaties, bijvoorbeeld met de ferry en de eigen auto naar Scandinavië. De overtocht draagt dan bij aan de vakantiebeleving.”

Top 5 autovakanties

Met de auto vanuit Nederland gaan we het liefst naar:

 1. Duitsland
 2. Frankrijk
 3. België
 4. Oostenrijk
 5. Italië

Slapend naar het zuiden

Ook kan de autoslaaptrein worden geboekt. De Nederlandse trein rijdt vanaf half juni tot half september elke week van Düsseldorf naar Verona. Een woordvoerder: “Aan boord hebben we uitsluitend Nederlandstalig personeel. Hij is geliefd onder eigenaren van oldtimers en cabrio’s, motorrijders en iedereen die de vrijheid wil hebben van de eigen auto maar niet helemaal naar Italië wil rijden.” Een ander traject: van Düsseldorf naar Innsbruck (met het Oostenrijkse ÖBB).

Met de kofferbak vol lekkers naar huis

Els Hoogendam (58) en haar man André (61) uit het Zuid-Hollandse Goudswaard trekken bijna elke zomer vier weken met de eigen auto naar Italië. “Het fijne is dat je eigen baas bent. Je hoeft je niet aan vertrektijden te houden, kunt langs wijnboeren, een dorp bezoeken of naar een mooi strand rijden. We hebben op deze manier al veel regio’s in Italië verkend. Afgelopen jaar waren we in de Cinque Terre vlak bij La Spezia. We houden van lekker eten en een groot voordeel vinden we dat we veel lokale producten mee naar huis kunnen nemen. Wijn, bijzondere soorten pasta, olijfolie, puddinkjes… De auto is steevast afgeladen als we weer naar huis gaan.”

  Bron(nen):