Warm water in een ijzig land: van geisers tot natuurlijke wellness

Getty Images

Je zou het niet verwachten met zo’n naam, maar IJsland staat bekend om de vele warmwaterbronnen, (natuurlijke) wellness en geisers. Maak kennis met het warme water in het koude IJsland.

Wellness

Van natuurlijke wellnesscentra tot hotelspa’s: IJsland heeft de toeristen veel te bieden op het gebied van ontspanning.

[ITEMADVERTORIAL]

The Blue Lagoon

De film? Nee, we hebben het hier over het bekendste wellnessoord van IJsland. Vlakbij de hoofdstad Reykjavik ligt dit kunstmatige meer op een voormalig lavaveld. De vele blauwwieren geven het water een bijzondere blauwe kleur, waar het meer dan ook zijn naam aan dankt. Met een temperatuur van bijna 40 graden, een hoog zoutgehalte en vele mineralen en silicaten is The Blue Lagoon de populairste wellnessattractie van IJsland. Er wordt gezegd dat het water een geneeskrachtige werking heeft tegen psoriasis en andere huidziekten.

Getty Images

The Secret Lagoon

The Secret Lagoon doet zijn naam eer aan: waar The Blue Lagoon een van de populairste toeristische trekpleisters is van IJsland, is The Secret Lagoon nog niet door het grote publiek ontdekt. De warmwaterbronnen liggen hier midden in de natuur en de mist die over het water ligt, geeft het landschap een bijna magische aanblik. Hier kun je nog in alle rust genieten van natuurlijke wellness zoals de IJslanders dat zelf ook doen.

Mývatn Nature Baths

De Mývatn Nature Baths liggen in het noorden van IJsland, bij het vulkanische meer Mývatn. Net als The Blue Lagoon heeft het water hier een bijzondere blauwe kleur, maar waar The Blue Lagoon een kunstmatig meer is, is Mývatn helemaal natuurlijk. Vanuit het heerlijk warme water kijk je uit op de vele vulkanen die het meer omringen.

Fontana

Ook de thermale baden van Fontana zijn nog niet door het gros van de toeristen ontdekt. Toch geniet de lokale bevolking al vanaf 1929 van de helende en ontspannende krachten van de aardwarmte van Fontana. Je vindt hier stoombaden, verwarmde zwembaden, een Finse sauna en een natuurlijk meer vol met mineralen.

Minder natuurlijk, maar wel heerlijk ontspannend zijn de thermale baden van Krauma en Hotel Husafell. Bij de laatstgenoemde kunt u ervaren hoe een Float Therapy in z’n werk gaat.

Getty Images

Geisers

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar u geisers kunt zien en IJsland is hier een van. Tegenwoordig zijn er helaas nog maar een paar actief, maar dat maakt het natuurverschijnsel zeker niet minder spectaculair. De bekendste is de Geysir, waarnaar alle andere geisers ook vernoemd zijn. Vroeger spoot deze geiser het water tot wel 70 meter de lucht in, maar tegenwoordig is hij nog maar zo’n twee keer per dag actief, waarbij het water doorgaans niet hoger komt dan een paar meter.

Vlakbij de Geysir ligt de Strokkur. Dit is de actiefste geiser van IJsland, die elke acht à tien minuten een waterfontein de lucht in spuit, vaak wel zo’n vijftien tot twintig meter. In hetzelfde gebied vindt u ook de Litli Geysir, Blesi en Fata. Deze zijn echter niet of nauwelijks meer actief, maar leveren door het constante borrelen en het helderblauwe water wel hele mooie plaatjes op.

In een ander deel van IJsland ligt de Ystihver. Deze geiser is slechts af en toe actief en in plaats van een waterfontein ontstaat hier dan een grote gasbel die het water ongeveer een halve meter omhoogduwt.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer