Zo boek je de leukste kamer bij Airbnb 

Getty Images

Overnachten op vakantie bij iemand thuis? Da’s gezellig en vaak een stuk goedkoper! Maar hoe boek je nu de leukste kamer bij Airbnb? Onze reisredacteur Thijs Joosten geeft je handige tips.

Het is niet moeilijk

Airbnb werkt bijna hetzelfde als een hotelwebsite. Je maakt een account aan en vult dan je reisdata, bestemming en aantal personen in. Je kunt ook zoeken op kamertype, ligging, voorzieningen en dergelijke. Je betaling gaat via Airbnb, je betaalt dus nooit aan de gastheer.
Tip van Thijs: “Ik schrijf in het profiel dat ik over mezelf moet aanmaken, wie ik ben, waar ik van houd op reis, welke plekken ik heb bezocht… Dan weet mijn gastheer wie hij kan verwachten.”

Maak een wensenlijstje

Wil je een luxe of juist eenvoudige kamer, in het drukke stadscentrum of in een rustige buitenwijk? Op Airbnb worden zoveel kamers aangeboden dat je snel het spoor bijster raakt. 
Tip van Thijs: “Van mijn standaardvoorkeuren - een rustige straat, parkeerruimte voor mijn motor en op loopafstand van het stadscentrum - wijk ik nooit af, hoe leuk een kamer er ook uitziet.”

Lees de recensies

Alleen mensen die er daadwerkelijk hebben overnacht, mogen een recensie van een kamer plaatsen. Een vuistregel is dat je kamers die minder dan tien recensies hebben, beter kunt negeren. Lees er zoveel mogelijk, en houd er rekening mee dat sommige niet erg rationeel zijn. Was iemand niet te spreken was over de kleur van het interieur? Tja…
Thijs: “Ik wantrouw foto’s weleens, maar als ze ‘Airbnb verified’ zijn, weet ik dat ze een realistisch beeld van de accommodatie geven.”

Stuur je gastheer of –vrouw een mailtje

Vaak woont de gastheer in het pand dat hij verhuurt. Dan is het goed om vooraf duidelijke afspraken te maken en eventuele vragen te stellen. Bovendien heb je dan al een eerste contact opgebouwd.
Thijs: “Als ik solo reis, vind ik het gezelliger bij iemand thuis te overnachten in plaats van in een woning die alleen Airbnb-kamers bevat.”

Bij mensen thuis of liever niet?

Het kan gezellig zijn om bij mensen thuis te overnachten, vooral als je solo reist. Maar je levert dan wel flink in op privacy.
Thijs: “Ik sliep eens in de privéslaapkamer van de gastheer, die tijdelijk op een opklapbed in een minuscuul logeerkamertje sliep. Bovendien moest ik telkens via zijn woonkamer naar mijn slaapkamer. Dat vond ik een beetje gênant.”

De prijs zegt niet alles

In hotels geldt doorgaans de regel ‘je krijgt waarvoor je betaalt’, maar dat is op Airbnb beslist niet het geval. Soms wordt een prachtige kamer voor een spotprijs aangeboden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar veel goede recensies wil verzamelen, of simpelweg niet door heeft wat zijn kamer waard is. Goed zoeken kan je geld besparen.
Thijs: “Ik kon bijna niet geloven dat ik voor 30 euro in het Italiaanse stadje Orvieto een fatsoenlijke kamer zou krijgen. Maar hij overtrof mijn verwachtingen, en een heerlijk ontbijtje de ochtend erna was inbegrepen.”

Wees alert op extra kosten

Bovendien de huurprijs worden meestal schoonmaak- en servicekosten berekend. Hoeveel dat is, zie je in de advertentie.
Tip van Thijs: “Als ik per auto reis, vraag ik ook vooraf hoeveel het parkeren voor de deur kost. Als het erg duur is, parkeer ik hem op een transferium in een buitenwijk en reis met openbaar vervoer naar mijn kamer.”

Durf te vragen!

Waar stopt de tram? Hoever is het lopen naar dat museum? Waar is een gezellig restaurantje in de wijk? Vraag het gerust aan je gastheer of –vrouw! Bijna altijd vinden zij het hartstikke leuk om hun kennis en liefde van de plek waar ze wonen te delen met bezoekers.
Thijs: “In Gent sliep ik bij een dame die me zelfs mee uit nam. Zo ontdekte ik een paar supergezellige kroegjes.”