Wie kan wel of geen donor zijn, en voor welke organen en weefsels?

Registreren als donor kan vanaf 12 jaar. Daadwerkelijk doneren van organen en weefsels kan vanaf je geboorte tot op hoge leeftijd. Of iemand echt geschikt is als donor, valt vooraf niet te zeggen. Alleen een arts kan dat vaststellen bij het overlijden.

Bij die beoordeling is van belang op welke leeftijd iemand overlijdt, waar diegene overlijdt en waaraan.

Leeftijd van overlijden

Voor nieren en lever geldt geen leeftijdgrens. Voor andere organen en weefsels wel:
· het hart kan gedoneerd worden tot 65 jaar
· hartkleppen; man 61, vrouw 66
· de longen tot 75
· de alvleesklier tot 60
· de dunne darm tot 50
· huid tot 81 (vanaf 20)
· bloedvaten tot 46 (vanaf 20 jaar)
· botweefsel tot 56 (vanaf 17)
· oogweefsel tot 86 (vanaf 2)

Plaats van overlijden

Wie thuis overlijdt, kan alleen weefsel doneren. Het gaat dan oogweefsel, huid, hartkleppen, bot- en peesweefsel en bloedvaten – als deze nog geschikt zijn. Meer informatie over de procedure rondom weefseldonatie leest u hier. Alleen als iemand in het ziekenhuis overlijdt, op de intensive care, kan diegene ook organen doneren.

Oorzaak van overlijden

Ook als je een ziekte hebt, een bloedtransfusie hebt gehad of als je medicijnen gebruikt, kun je donor zijn. Een orgaan of weefsel dat is aangetast door ziekte of medicijngebruik komt soms niet meer in aanmerking voor donatie. Toch blijven er vaak andere organen en weefsels over die wel geschikt zijn voor donatie.

Overlijden na ziekte

Welke organen en weefsels wel of niet te gebruiken zijn als iemand door een ziekte is overleden, valt van tevoren niet te zeggen. Na het overlijden bekijkt de arts het medisch dossier en de ziektevoorgeschiedenis om te bepalen of iemand donor kan zijn. Alleen bloedvergiftiging (sepsis)en de meeste vormen van kanker zijn op dit moment altijd een belemmering (maar bij bepaalde vormen van een hersentumor is donatie wel mogelijk). Wanneer een orgaan door een ziekte is aangetast, onderzoekt een arts of het orgaan al dan niet geschikt is voor donatie.

Na euthanasie

Voor weefseldonatie is er geen verschil met iemand die op natuurlijke manier overlijdt. Wat betreft orgaandonatie; ook dat kan na euthanasie, maar er gelden wel een aantal voorwaarden. De donor mag niet ouder zijn dan 75 jaar. En hij of zij moet in het ziekenhuis willen overlijden. Na het overlijden worden de organen zo snel mogelijk verwijderd. Dat kan alleen in het ziekenhuis.

In principe kunnen na euthanasie nieren, longen, lever en alvleesklier gedoneerd worden. Donatie van het hart is niet mogelijk omdat de euthanasie leidt tot een hartstilstand. 75% van de euthansievezoeken komt van mensen met kanker. Mensen die aan kanker overlijden kunnen meestal geen donor zijn. Dat is alleen mogelijk bij bepaalde vormen van hersentumor.

Conditie

Om geschikt te zijn voor donatie is het van belang dat de organen en weefsels in goede conditie zijn. Maar dat wil niet zeggen dat mensen die ongezond leven (te veel eten, roken, drinken, weinig bewegen) niet geschikt zijn als donor. Ook van hen kunnen sommige weefsels en organen gebruikt worden. De arts zal dat beoordelen.

Bron: transplantatiestichting.nl

14 Comments

Door Hans (niet gecontroleerd) op vr, 8-11-2019 - 19:52

Ja, ‘hersendood’ bestaat alleen voor de wet op orgaandonatie en is géén medische term. Dus als donor leef je nog als je organen worden geoogst. Daar zijn afschuwelijke verhalen over. Gelukkig wijzen steeds meer medici deze op z’n minst onethische wijze van ‘medisch’ handelen in binnen- en buitenland af. Ook kunnen mensen - en steeds vaker omdat de medische wetenschap vooruit gaat - na ‘hersendood ‘ te zijn geweest gewoon doorleven. ‘Trouw’ had hier pas een goed artikel over. Wees eerlijk tegen mensen zodat ze als donor weten wat ze te wachten staat. Ook zijn er mensen die ivm dit een orgaan vaan een ander weigeren

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 6-11-2019 - 07:23

dank voor deze vele informatie

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 29-10-2019 - 10:52

Daar zegt u wat: er zijn 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, daarom heb ik er een specialisatie van gemaakt, naast mijn gewone werk in het onderwijs en geef enkele laaggeletterden les. Die missen de berichten hierover, vooral de kritische. Want we worden opgejut om onze organen na de dood af te staan, maar tijdens het sterven wordt hier al naar toegewerkt ten koste van de stervende mens (die toestemming gaf).
Hopelijk hebben de laaggeletterden allemaal iemand in de buurt om hen bij de juiste keus te helpen. Ik heb de mijne al gemaakt, want de praktijk in Nederland is grof en manipulatief want politiek, specialisten in de zorg en industrie van organen, werken er allemaal aan mee, dat er voldoende organen komen ten koste van mensen wier levenseinde gekomen is. Het is niet alleen een koehandel, zoals hieronder terecht gesteld wordt, het houdt ook de witte-jassenbrigade in stand voor specialisaties,
afstudeerprojecten, imago Nederland, geknutsel in laboratoria en PR voor D'66.
Het zijn goddeloze praktijken, zonder enig besef van spirituele werkelijkheid van de mens.

Door A.M. (niet gecontroleerd) op di, 29-10-2019 - 08:44

Iedereen heeft zijn/haar eigen energie, dus ook alle organen. Daarom worden sommige organen afgestoten in een ander lichaam na orgaantransplantatie. Maar net zo belangrijk: het stervensproces dat vaak dagen duurt wordt ruw onderbroken door de z.g. diagnose hersendood, die geen echte dood is, ook al neemt men dat als criterium. Het lichaam dient nog warm te zijn voor transplantatie en dus wordt deze mens opgeofferd voor de ontvanger. Dit zijn wrede praktijken vanuit spiritueel oogpunt gezien. Vaak ontkend en D'66 heeft de wet er doorheen gefietst t.b.v. de transplantatie-industrie en electoraal gewin. De stervende mens wordt hieraan ondergeschikt gemaakt, terwijl een rustige, natuurlijke dood net zo belangrijk is als het proces van geboren worden.
Hersendood is niet dood, een waarheid als een koe.
Uw lichaam behoort alleen u toe, niet de gezondheidsindustrie van BV. Nederland.

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 28-10-2019 - 16:51

Ben nog relatief jong en kerngezond en hoogstwaarschijnlijk wil ik toch geen donor worden, niet voor mijn dood en zeker niet erna. Heb de boeken van Pim van Lommel gelezen en het stervensproces dat soms enkele dagen duurt of nog langer wordt ernstig verstoord en afgebroken als men de organen vgls. het codicil wil verwijderen. Men ontkent het in Nederland, maar het moet "vers van de pers" geschieden en gaat dus ten koste van de mens die aan het overlijden is. Ik wil mijn eigen spirituele proces als mens die aan het overlijden is, in alle rust kunnen doen in principe. Ik ben alert geworden omdat men z.g. hersendood als helemaal dood aanneemt, maar dat is absoluut niet het geval. Delen van de hersenen zijn nog langere tijd actief en delen van het lichaam en vooral het bewustzijn ook. Dus dat gaat niet gebeuren.
Het bewustzijn zetelt n.l. niet in de hersenen, zoals men al langere tijd aanneemt (dus niet zeker weet!) maar is overal. Dus...z.g. hersendood, geen activiteit, is niet synoniem aan: dood. Meten is juist niet weten, in dit geval.
Eindeloos bewustzijn, boek van Pim van Lommel.

Door Henny (niet gecontroleerd) op zo, 27-10-2019 - 16:23

Heb borstkanker ( gehad )? mag ik dan nog donor zijn ? Had me opgegeven. Ben ik nu automatisch van de lijst geschrapt ?

Door Marco van den berg (niet gecontroleerd) op za, 26-10-2019 - 11:57

Ik wil geen donor worden

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 22-10-2019 - 14:37

@R Kasperts, organen worden uitgenomen bij patiënt die op sterven ligt. Bij uitname sterf je. Je kan dus nog alles voelen. Alleen sommige weefsels kunnen worden gebruikt van een net-overledene, zoals de huid.

Door T.schreurs (niet gecontroleerd) op di, 1-5-2018 - 20:37

Ik heb dit alles gelezen met toenemende afkeer.
Het doet mij denken aan koehandel alsof het menselijk lichaam niet iets is waar je respect voor zou moeten hebben.
In hoeverre kun je artsen nog vertrouwen met zo'n mentaliteit.

Door E.M. Wits-van Kooij (niet gecontroleerd) op wo, 14-2-2018 - 10:54

Ik maak me zorgen over de zgn."laag-geletterden"(ongeveer 2 millioen mensen).Zeker de mensen die geen naasten meer hebben die geraadpleegd kunnen worden over de donatie.
Wat gebeurd er met mensen die bijv. door een verkeersongeluk sterven en geen codicil bij zich dragen?