10x eten aan zee

Reisjournaliste Annemarie Bergfeld is verliefd op Valletta. Ook Plusredacteuren kennen van die kustplaatsen waar het nét even mooier en gezelliger is. Maar… hou de tips voor uzelf, anders wordt het te druk.

Malta Valletta, ridderstad aan zee.

Freelance journaliste Annemarie Bergfeld:

Een flinke portie riddergeschiedenis met een vleugje Britse stijl en een scheut mediterraanse charme. Dat is Valletta, de hoofdstad van het eiland Malta. Het uitzicht vanaf Fort Sint-Angelo is overweldigend. De stadsmuren en de torens die erbovenuit piepen, hebben een sprookjesachtige, geeloranje gloed. Een plaatje om tot in je tenen van te genieten.

De ommuring rond het laatmiddeleeuwse centrum is nog volledig intact. Samen met het machtige fort beschermen ze de 7000 inwoners die wonen in het centrum, een UNESCO-Werelderfgoed van pleinen, kerken en paleizen met maar liefst 320 monumenten. En dat terwijl het centrum slechts twee kilometer lang is en maar 21 straten telt.

Mix van marmer
De geschiedenis van de door de johannieterridders in de zestiende eeuw gestichte stad is nog op elke straathoek zichtbaar. In het centrum staat de Sint-Jansco­kathedraal, de grootste attractie van de stad. Zo sober als deze beroemde kerk van buiten is, zo uitbundig is de binnenkant. Onder de rijkversierde vloeren liggen bijna vierhonderd ridders begraven. De gewelven zijn oogverblindend beschilderd en de hele kerk is één zinsbegoochelende mix van marmer in alle mogelijke kleuren.

Kleurrijk is ook de taal. Het Maltees is verwant aan het Arabisch, met invloeden uit het Engels en het Italiaans. Malta werd overheerst door Romeinen en Vikingen, door Arabieren en Byzantijnen, en het eiland was tot 1964 Brits bezit. Maar het zijn de ridders waar ze nog altijd trots op zijn. En dat laten ze graag zien in deze prachtige vestingstad.

Doen!

  • ’s Avonds is Valletta vrijwel uitgestorven. Luzzu’s, de felgekleurde (vissers)bootjes, typerend voor Malta, doen dienst als watertaxi.
  • Maak een boottocht door de Grand Harbour. Kan ook in een luzzu.
  • Drink koffie in een van Malta’s oudste koffiehuizen, Caffe Cordina (sinds 1837!) aan Republic Street.
  • Meer musea en paleizen bezoeken? Bestel via ­internet passe-partouts vanaf €15. Zie www.maltapagina.nl/valletta.html, onder ‘Attracties’.
  • Meer informatie: www.visitmalta.com.

Portugal De XL-golven van Praia do Norte

Eindredacteur Ida Aguado:

Het zand van Praia do Norte in Nazaré is korrelig en geel, het water azuurblauw. Maar juist als je denkt: best idyllisch hier, komt er zo’n grote golf aanrollen die je ondersteboven gooit. Wie van gezellige drukte houdt, moet aan de andere kant van de rotsen zijn, want hier is geen hond te bekennen. Als het stormt, kunnen er reuzengolven ontstaan. Spectaculair om naar te kijken. Maar ga dan niet zwemmen.

Doen! • Wacht op de zonsondergang. Zo’n zicht op de wegzakkende zon heb je bijna nergens. • Meer informatie: www.visitportugal.com.

Missing media-item.

Spanje Vissersdorp Cadaqués

Freelance journaliste Judith van Ankeren:

Stel je voor: een groene baai met schattige witte huisjes en een prachtig strand. Te mooi om waar te zijn? Dit plaatsje bestaat echt, en het ligt aan de Costa Brava. De kunstenaars Pablo Picasso, Joan Miró en niet te vergeten Salvador Dalí streken ooit neer in Cadaqués om er inspiratie op te doen. Aan de boulevard vind je boetiekjes en fijne visrestaurants. In natuurpark Cap de Creus kun je heerlijk wandelen.

Doen! • De voormalige villa van Salvador Dalí, net buiten Cadaqués, is nu een leuk museum. • Meer informatie: www.spain.info/nl.

Engeland Het Torquay van Agatha Christie

Coen Wulms, redacteur lifestyle:

In de haven van Torquay aan de Engelse Rivièra wemelt het van de luxejachten. Maar hij is ook nog altijd in gebruik bij vissers. Torquays beroemdste inwoner was Agatha Christie. Een speciale tour voert met een bus uit de jaren dertig langs plekken die voor de schrijfster belangrijk waren (www.greenwayferry.co.uk/bus-trips). Het stadje was trouwens het decor van de komische televisieserie ‘Fawlty Towers’.

Doen! • Eten in visrestaurant No.7 (7, Beacon Terrace), www.no7-fish.com. • Agatha Christie-bustour. • Meer informatie: www.torquay.com.

Frankrijk Mondaine badplaats La Baule

Vormgeefster Irene Crone:

In La Baule komen relatief weinig Nederlanders, maar ‘tout Paris’ komt in de zomer naar deze mondaine badplaats. Het stadje ligt nog net in Bretagne, aan de Côte d’Amour, en er staan mooie Pippi Langkous-huizen. La Baule heeft een breed zandstrand en een lange boulevard. Op het strand vind je allerlei strandtentjes waar je heerlijk kunt eten.

Doen! • In de chique winkels is het goed shoppen, zeker in de ‘soldes’ (uitverkoop). • Meer informatie: www.labaule.fr (ook Engelstalig).

Missing media-item.

Italië Elegant Bordighera

Hoofdredacteur Theo Temmink:

De elegante badplaats Bordighera ligt aan de Italiaanse Bloemenrivièra. Rijke Engelsen bouwden er in de negentiende eeuw vakantievilla’s, en tot ruim in de twintigste eeuw kwam de Europese adel er graag. In veel van die villa’s zitten nu hotels en pensions. Ook fraai is het hoger gelegen oude stadje, waar nog delen van de dikke middeleeuwse stadsmuur staan. Je kunt er mooi wandelen door kronkelige straatjes.

Doen! • Logeren in Villa Elisa, Via Romana 70. www.villaelisa.com. • Meer informatie: www.italie-vakantie.com/bloemenriviera.

Turkije Dromerig havenplaatsje Kas

Reisredacteur Marieke van Dantzig:

Vanwege de afgelegen locatie is het toerisme in het dromerige Turkse stadje Kas nog kleinschalig. Vanuit de schilderachtige haven vertrekken bootjes naar wat verder gelegen stranden. In Kas zijn winkeltjes en restaurants in overvloed. De Lyciërs noemden het plaatsje drieduizend jaar geleden Antiphellos. Het amfitheater en de rotsgraven herinneren aan deze tijd.

Doen! • Een excursie per boot met glazen bodem naar de oude, verzonken stad Kekova. • Meer informatie: www.welkominturkije.nl.

Zeeland Zoveel moois zo dichtbij in veere

Erik Bogaards, redacteur Geld & Recht:

Wie in Zeeland woont, heeft maar geluk met Veere zo dicht in de buurt. Met die knusse haven, een stadhuis waarin iedereen wel zou willen trouwen en verrassende slenterstraatjes. Geen openluchtmuseum, gewoon het leven van nu en de schoonheid van toen.

Doen! • Ga lekker koffie drinken in de Campveerse toren met uitzicht op het Veerse Meer. • Meer informatie op www.vvvzeeland.nl.

Missing media-item.

Griekenland Loutro, rustpunt op Kreta

Vormgeefster Noor Knegtel:

Loutro, aan de zuidwestkust van Kreta, is alleen per veerboot of lopend door de bergen te bereiken. Daarom is het er heerlijk rustig. In de avond hoor je de belletjes van de berggeiten. Met een boot kun je overdag naar een zandstrand varen. Daar ligt op de berg een leuk restaurant met prachtig uitzicht, de ideale lunchplek. De wit met blauwe huizen die tegen de berg aan zijn gebouwd, zijn een lust voor het oog.

Doen! • Logeren in Hotel Porto Loutro, www.hotelportoloutro.com. • Meer informatie: www.grieksegids.nl/kreta/loutro.php.

Auteur 
  • Judith van Ankeren
Bron 
  • Plus Magazine