1,4 miljoen Nederlanders gaan overstappen van zorgverzekeraar

Getty Images

Meer mensen dan vorig jaar zijn van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een onderzoek dat vergelijkingssite Independer heeft laten uitvoeren.

Op dit moment heeft 11,6% van de verzekerden de intentie om over te stappen. Vorig jaar rond deze tijd was dit nog 8,7%. De belangstelling om van zorgverzekeraar te wisselen ligt hiermee hoger dan vorig jaar.

50+ stapt vaker over
De intentie om over te stappen is het grootst bij mensen tussen de 25 en 44 jaar. Bijna 17% van deze leeftijdsgroep heeft de intentie te gaan switchen. Opvallend is dat bijna 6% van de 65-plussers de intentie heeft over te stappen. Vorig jaar was dit minder dan 1%. Ook mensen tussen de 45 en 64 jaar hebben vaker de intentie over te stappen (ruim 10% dit jaar ten opzichte 6% vorig jaar). Mensen die niet overstappen noemen als voornaamste reden de tevredenheid met de huidige dekking (57%). Daarnaast zijn de tevredenheid over de prijs van de huidige verzekering (49%) en de goede service (38%) belangrijke redenen om niet over te stappen.

Woorden, maar niet altijd daden
Feit is dat het aantal mensen dat de intentie heeft om over te stappen altijd fors hoger ligt dan het aantal mensen dat de switch uiteindelijk maakt. Independer verwacht op basis van dit onderzoek dat het aantal overstappers per 1 januari 2014 uitkomt op 1,4 miljoen Nederlanders. Vorig jaar waren dit 1,2 miljoen Nederlanders.

Independer adviseert alle Nederlanders kritisch naar hun zorgverzekering te kijken. Veel Nederlanders hebben een te hoge dekking en de premieverschillen tussen verzekeraars zijn naar verwachting groot. Mensen kunnen van half november tot eind december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De meeste mensen switchen pas in de laatste weken van december.

Meer cijfers
Dit onderzoek naar overstappers is uitgevoerd door TNS Nipo, in opdracht van Independer. Meer cijfers en achtergrondinformatie over dit onderzoek zijn te vinden in de volledige onderzoeksresultaten.

Bron: Independer

Auteur 
  • David de Wilde
Bron 
  • geldenrecht.nl