Aflossingsvrije hypotheek, een vies woord?

Het is een gekkenhuis bij de banken. Lange wachtrijen van mensen die een hypotheek willen. Of iets aan hun hypotheek willen veranderen. De makelaars maken overuren. Wat is er aan de hand? Een miraculeuze herrijzenis van de woningmarkt?

Tijdelijke opleving
Nou nee. Een tijdelijke opleving, simpelweg veroorzaakt door het besluit van de regering om de hypotheekregels te veranderen. Wie in 2013 een huis koopt kan de ruimhartige hypotheekrenteaftrek niet meer benutten. Dus wil een behoorlijke groep mensen nog even op de valreep in 2012 een woning aanschaffen. Kopen in 2012 betekent financieren met de huidige aftrekmogelijkheden. Oók als de hypotheek pas in 2013 rondgebreid wordt - handig om te weten.

Bestaande hypotheken
Maar dat gaat toch alleen om nieuwe hypotheken? Waarom willen zoveel mensen dan opeens hun hypotheek aanpassen? Nou: de maatregelen rondom de hypotheekrenteaftrek gaan iets verder dan alleen die nieuwe hypotheken. Wie nu een aflossingsvrije hypotheek heeft kan straks nog steeds de hypotheekrente aftrekken, geen probleem. Alleen: alsnog een fiscaal gunstige aflossing regelen kan niet meer. Of tenminste, niet meer na 1 april 2013 – want we hebben een beetje uitstel gekregen. Omdat de banken het gewoon niet voor elkaar krijgen om iedereen vóór 1 januari te helpen.

Aflossingsvrij vies?
Aflossingsvrij is opeens een vies woord geworden. Dat heeft de politiek toch maar mooi voor elkaar gekregen. Nog niet zo lang geleden was zoveel mogelijk aflossingsvrij lenen de norm. Nu is aflossen een regelrechte hype. Is dat wat u moet doen? Uw hypotheek zo snel mogelijk aflossen?

Daar kan ik niet zomaar iets algemeens over roepen. Dat ligt helemaal aan uw situatie en uw wensen. Wat kunt u betalen en wat wilt u betalen? Nu, en als u straks met pensioen bent? Is een overblijvende hypotheekschuld (uw aflossingsvrije deel) aanvaardbaar of niet? Welke risico’s loopt u, en hoe voelt u zich daarbij?

Vooruit kijken
Een hypotheek is een lange-termijn-ding. Om daar goede beslissingen over te nemen moet u dus ook ver vooruit kijken. Hoe zwaar het ook klinkt: een financieel plan hebben. Of maken. Of laten maken. Laat u niet leiden door de hype. Trek uw eigen plan, en zorg dat u werkelijk snapt waar u voor kiest. Het kan best zijn dat het snel aflossen van uw hypotheek voor u de beste keuze is. Maar misschien ook niet.

Wél is het handig om die beslissing binnen nu en drie maanden te nemen. Of eigenlijk iets sneller, want de bank heeft ook nog even tijd nodig om het te regelen. Het zou zuur zijn als u daarna tot de conclusie komt dat u iets wilt aanpassen… maar dan kan het niet meer. Tenminste, niet met belastingvoordeel. En belastingvoordelen mislopen – daar houden wij niet van!

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl