Belasting aangifte bij 65 jaar

Mijn vrouw die zelf geen pensioen heeft opgebouwd is in april 65 jaar geworden. Moet zij in 2011 over 2010 aangifte Inkomstenbelasting doen?

Waarschijnlijk niet, omdat ze alleen AOW heeft is de kans op teruggave of bijbetalen van belasting erg klein. Maar juist in het jaar waarin uw vrouw 65 jaar is geworden moet je oppassen.

Dat komt omdat de algemene heffingskorting wordt berekend over de maanden waarin ze wel en nog geen 65 jaar was, ze ontvangt daardoor een deel hoge en een deel lage algemene heffingskorting. Ook de te betalen belasting wordt genomen over de maanden waarin ze nog geen 65 jaar was en de maanden na haar verjaardag, zodat een gemiddeld percentage ontstaat dat hoger is dan dat is ingehouden op haar AOW. De kans bestaat dat ze dan alsnog een stukje Inkomstenbelasting moet betalen terwijl dit bij niet aangeven niet nodig was geweest.

De extra vrijstelling van box 3 voor 65-plussers waar uw vrouw recht op heeft kunt u ook wanneer u alleen aangifte doet gewoon optellen bij de vrijstellingen. U doet uzelf en de staat niet tekort door geen aangifte te doen voor uw vrouw wanneer zij daartoe niet wordt uitgenodigd door de fiscus.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • geldenrecht.nl