Contantloze winkel nog ver weg

Hoewel klanten in winkels steeds vaker pinnen, betalen ze meer dan de helft van de keren aan de kassa contact. De winkel zonder contant geld is dus nog ver weg. Wel groeit het aantal pin-betalingen van jaar tot jaar terwijl het aantal contante betalingen daalt.

Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. In 201 rekenden consumenten 65% van al hun betalingen af met contant geld. In 2012 was dat 59%. Het aantal pin-betalingen steeg in dezelfde periode van 2,2 miljard naar 2,5 miljard. Creditcard en chipknip spelen geen rol van betekenis. Bij de totale waarde van de betalingen is pin wel het belangrijkste betaalmiddel. In 2012 werd voor 84 miljard euro gepind, 3 miljard meer dan in 2010. Het totaal aan contante betalingen daalde van 53 miljard naar 47 miljard euro.

Kleine betalingen
Consumenten rekenen vooral kleinere bedragen contant af, maar de laatste jaren groeit ook hier het pingebruik. Bedragen onder de €5 werden in 2012 in 16% van de gevallen betaald met een pinpas, twee jaar eerder was dit nog 11%. Het leeuwendeel van de kleine betalingen, 79%, wordt contant gedaan.

Contantloze winkel
Pinnen is voor een winkelier ongeveer 3 cent goedkoper dan een contante betalingen. Worden de kosten van de betaalautomaat niet meegerekend, dan is een pinbetaling zelfs 10 cent goedkoper. Het is dus niet verwonderlijk dat er in enkele Nederlandse steden winkels zijn waar alleen met de pinpas kan worden betaald. De Nederlandsche Bank vindt dergelijke experimenten niet verkeerd, maar vindt het onwenselijk als contante betalingen op grote schaal zouden worden geweigerd. Contant betalen met mogelijk blijven.

Bron

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl