De zomer is bijna voorbij: aan de slag!

De zomer is voorbij. Tijd om stevig in beweging te komen. Dit zijn de nieuwe fitnesstrends.

Werken aan... lichaam en geest

Doodstil is het in de lessen Body Balance, op de muziek na. Moderne muziek, die al naar gelang de oefeningen rustig of snel is. Body Balance wordt in steeds meer sportscholen gegeven: overal identieke lessen van 50 minuten – 13 weken lang in elke sportschool exact dezelfde - om daarna plaats te maken voor een reeks van 13 keer een andere les. Groot voordeel is dat je na een paar weken zonder veel nadenken alle oefeningen meedoet en dat is bevorderlijk voor het ‘mind’-gedeelte, waarbij gecontroleerd ademhalen, flexibiliteit, statische kracht, concentratie en meditatie de basisingre-diënten vormen.

Elke les begint met een aantal houdingen en vloeiende bewegingen uit de tai chi, die snel het hoofd ‘leegmaken’. Daarna wordt het hele lichaam getraind met een reeks (power)yoga- en Pilatusoefeningen. Veel rekken en strekken dus: de zonnegroet, de cobra, en allemaal in een hoger tempo dan in een willekeurige yogaklas. Ook evenwichtsoefeningen horen in het programma thuis en de les eindigt met een welverdiende ontspanningsoefening.

Voor afslanken is de methode niet bedoeld.

“Vroeger deed ik hatha yoga,” zegt Laura Vlaar, “maar ik vind BB pittiger én prettiger. Ik doe het nu een jaar en zit beslist strakker in mijn vel. Bovendien ben ik leniger geworden.” Body Balance is vooral prettig voor mensen die niet van een training houden die met puffen en hijgen en zweten gepaard gaat.

Iedereen kan er aan meedoen, ongeacht niveau of leeftijd. En voorkennis van yoga of tai chi is niet vereist. Al na een paar lessen zult u merken dat de spieren steviger en soepeler worden. Ook de lichaamshouding verbetert en de nek- en schouderspieren ontspannen gemakkelijker.

Informatie en adressen voor Body Balance klassen: www.lesmills.com (klik op class locator en dan op de wereldkaart). De prijzen vallen onder die van een sportschoolabonnement.

Werken aan... het hart en het figuur

Voor vrouwen die met geen stok naar de sportschool te krijgen zijn omdat ze zich met al die starende en gespierde mannen om hen heen al snel onzeker of onprettig voelen, is er nu Curves. Deze fitnessmethode werd in 1995 in de Amerikaanse staat Texas opgezet. Het werd een megasucces. Er zijn momenteel 10.000 clubs in 31 landen, die bezocht worden door miljoenen vrouwen. Dat laatste is een belangrijke reden voor dat succes: Curves is uitsluitend voor vrouwen. “Niet de techniek, maar de cultuur maakt het verschil”, zegt oprichter Gary Heavin. “Het is een vrouwenonderonsje. No men, make-up and mirrors.” Het is hard werken, maar dat gebeurt in een gezellige, stimulerende sfeer op opzwepende muziek.

Een tweede reden voor de populariteit van Curves: een training duurt maar 30 minuten. In die tijd werk je – steeds onder professionele begeleiding – met een aantal apparaten: je traint 30 seconden op één apparaat, ‘loopt’ 30 seconden op één plek (een matje) en traint 30 seconden op het volgende apparaat. Zo komt het hele lichaam aan de beurt. Het programma bestaat uit warming-up, cardiotraining, krachttraining, cooldown en stretching. De eenvoudige hydraulische toestellen zijn in een cirkel opgezet. Ze zijn vrouwvriendelijk ontworpen, ze hebben bijvoorbeeld geen zware gewichten; je kunt de oefeningen zwaarder maken door sneller te bewegen waardoor ook de weerstand van het apparaat toeneemt.

Drie keer per week Curves is het beste. En omdat het maar een half uur duurt, is dat goed in te passen in een druk bestaan. Mits je natuurlijk een Curves-club in de buurt hebt. Op dit moment telt Nederland er negen, dus dat aantal moet nog even groeien om Curves letterlijk voor iedereen bereikbaar te maken. Het lidmaatschap kost €39 per maand. Leuk voordeel: het is een internationaal lidmaatschap. Ben je dus in Parijs of Miami, dan kun je gewoon naar je Curves-club ter plaatse. Voor meer informatie: www.curves.nl.

Werken aan... stevige spieren en een slanke lijn

Je ziet ze steeds vaker stevig stappen: de beoefenaars van Nordic Walking. Het ziet er een tikkeltje raar uit, maar gezien de groeiende populariteit moet het wel leuk zijn.

Nordic Walking, ontworpen als zomertraining voor langlaufers, is wandelen, maar dan met speciale skistokken (poles) in de handen. En daarin zit hem de crux: hierdoor doet het bovenlichaam, anders dan bij gewoon wandelen, volop mee. Met de stokken zet je druk op de grond en daardoor maak je schouder- en bovenarmspieren, en ook nog rug-, borst- en buikspieren steviger. Omdat je maar liefst 90 procent van alle spieren gebruikt, verbrand je 40 procent meer calorieën zonder dat je harder of langer loopt dan normaal.

De sport is ook geschikt voor mensen die iets mankeren. Nordic Walking instructrice Helène Ras is zelf rugpatiënt: “Ik merk dat mijn rug sterker is geworden. Je spant je spieren aan om de stokken goed neer te zetten en daar worden ze krachtiger van.” Dankzij de stokken worden bovendien de knieën minder belast.

En dan is het ook nog eens een goedkope sport. Je hebt alleen loopkleding nodig en twee stokken (al vanaf zo’n €70).

Overal in Nederland kun je proeflessen volgen of demonstraties bijwonen. Omdat het wel een speciale beweging is, is het verstandig om onder begeleiding van een inwa-instructeur te beginnen. Die vind je via www.nordicwalking.nl.

Werken aan... het uithoudingsvermogen

Wie aan spinning doet weet het: dat is keihard werken op een racefiets, in de sportschool. Met een rood hoofd en een bezweet lijf bouw je flink je conditie op. Van zweten heb je in ieder geval geen last als je aan aquaspinning doet, want deze variant speelt zich ín het zwembad af.

Hard werken is het wel en daarom duren de lessen maar een half uur. Gedurende die tijd zit je op een speciale fiets die onder water staat (een zogeheten hydrorider); je bovenlichaam is boven water. Onder begeleiding van stimulerende muziek begin je te trappen. Met de pedalen zet je een soort schoepen in beweging, die in drie verschillende standen in te stellen zijn, afhankelijk van de gewenste intensiteit. Het fietsen voelt heel raar, omdat je benen langzamer door het water gaan dan je misschien verwacht.

Trappen, staan en weer zitten, sneller en langzamer – optimaal maak je gebruik van de weerstand van het water. Ook worden er armoefeningen gedaan, met speciale ‘gewichten’ van piepschuim. “Het is dus niet alleen fietsen, we doen bijvoorbeeld ook buikspieroefeningen en lopen rondjes om de fiets. Je traint het hele lichaam en werkt stevig aan je conditie”, zegt Brigitte Vos, instructrice bij zwembad De Waterakkers in Heemskerk.

Aquaspinning is voor ieder mens goed, en ook al is het inspannend en uitdagend, zelfs mensen die moeten revalideren kunnen er prima aan meedoen. Eerste kennismaking? Die kan beginnen op www.sportfondsen.nl. Een kennismakingsles kost ongeveer €5,50.
Auteur 
  • Pia van Boven, Mooie Woorden
Bron 
  • Plus Magazine