Dit betekent Prinsjesdag 2019 voor ouderen

Getty Images

Volgens de koning zijn vooruitzichten voor volgend jaar nog steeds positief, maar wat betekent dat voor ouderen?

Ouderenbond Anbo was voor het bekend maken van de Miljoenennota al kritisch: bijna negen van de tien ouderen hebben geen vertrouwen in de koopkrachtplaatjes. Een overzicht van de maatregelen die met name ouderen raken.


Pensioenen: kortingen dreigen

Er ligt een pensioenakkoord op hoofdlijnen, maar dat moet nog verder worden uitgewerkt. Daarover is weinig bekend. Tegelijkertijd blijft de rente dalen en dat heeft gevolgen voor de pensioenfondsen, zo waarschuwt ook premier Rutte direct na de presentatie van de Miljoenennota. De pensioenfondsen staan belabberd voor en daardoor dreigen in 2020 kortingen op pensioen. Prinsjesdag brengt in die dreiging weinig veranderingen.

Spaartaks: omlaag

De lage rente zorgt al jaren voor dat spaargeld niets oplevert. Daarom gaat ook de belasting op spaargeld op de schop. Vanaf 2022 wordt alleen spaargeld boven de €440.000 belast. Voor beleggingen en investeringen in vastgoed (tweede huizen) gaan hogere tarieven gelden.


Vrijwilligers : meer belastingvoordeel

De maximale belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers stijgt vanaf 2020 mee met de inflatie. Vrijwilligersvergoeding hoger sinds 2019
Over de vrijwilligersvergoeding hoeven vrijwilligers en organisaties geen belasting of sociale premies te betalen. Met ingang van 2019 steeg de belastingvrije vrijwilligersvergoeding al van € 150 naar € 170 per maand. Daarbij geldt een maximum van € 1.700 per jaar.


Belasting: iets omlaag

Vanaf volgend jaar gelden er iets lagere belastingtarieven voor AOW-ers

Getty Images


Zorg: duurder

Het kabinet gaar voor 2020 uit van een jaarlijkse basispremie van 1421 euro. Dat is 37 euro meer dan we dit jaar betalen: een stijging van zo’n drie euro per maand. Let op: Dit is een schatting van de overheid. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars dit najaar zelf hun tarieven bepalen. Vorig jaar schatte de overheid de stijging te hoog in.
Dat zou dit jaar wel eens anders uit kunnen pakken omdat de overheid de collectieve kortingen door de basis zorgverzekeringen aan banden legt. Die gaat van tien naar maximaal vijf procent korting. Dat scheelt waarschijnlijk 60 tot 80 euro per jaar.
Het eigen risico blijft tot 2022 gelijk: €385. De zorgtoeslag zal naar verwachting iets stijgen, maar hierover is nog niets concreets bekend.

Kleine of geen hypotheekschuld: meer belasting

De aftrek voor een kleine of geringe eigenwoningschuld (Wet Hillen) wordt in 30 jaar geleidelijk afgebouwd. In 2020 daalt deze naar 93,33 procent. De gevolgen zijn afhankelijk van de waarde van de woning, maar het scheelt meestal enkele tientjes per jaar. Deze 'aflosboete' raakt met name ouderen.

Auteur 
  • Webredactie