Doe aangifte: bijna 75 procent krijgt geld terug

U hoeft niet bang te zijn voor de blauwe envelop, want de meerderheid krijgt geld terug van de belasting.

Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst zelf. De afgelopen maanden heeft de afdeling in Apeldoorn het razend druk gehad met het versturen van ruim 7,3 miljoen brieven om zo veel mogelijk mensen aan te zetten tot het invullen van de digitale aangifte of het belastingformulier.

Van deze groep zal een flink deel geld terugkrijgen. ,,Ik schat dat slechts eenderde tot een kwart moet bijbetalen", aldus Marcel Homan, woordvoerder van de Belastingdienst. De overheid heeft er namelijk voor gekozen om veel zaken via de aangifte te vergoeden of te repareren. Het kan dan gaan om ziektekosten, maar ook de doorwerkbonus voor het langer doorwerken wordt via de Belastingdienst verrekend.

Ook voor ouderen die niet standaard een aangifte-oproep krijgen, kan het dus lonen om wel aangifte te doen. Deze kunt u aanvragen via www.belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon: 0800-0543.

De fiscus raad aan om de aangifte digitaal te doen. ,,Dat is veel eenvoudiger en voorkomt fouten. Bij de papieren aangifte gaat het in 10 procent van de gevallen fout, bij de digitale aangifte is dat slechts 2 procent." Het steeds verder ontwikkelen van de vooraf ingevulde aangifte, zou dat percentage nog verder omlaag moeten brengen.

Eerder publiceerden we een lijst met instanties die u kunnen helpen bij uw aangifte.

Auteur 
  • Erik Bogaards
Bron 
  • geldenrecht.nl