Een Duitse stedentrip smaakt naar meer...

De Duitse keuken staat bekend om zware kost, om de hardwerkende Duitsers ook in koude winters warm te houden. Er zijn veel overeenkomsten met de Nederlandse keuken, maar onze kalkoentraditie kennen ze in Duitsland niet. Des te meer reden om op culinaire ontdekkingstocht te gaan.

Missing media-item.Al eeuwenlang wordt er in Duitsland veel gans gegeten op 25 december. Dan komt de hele familie bij elkaar en voor lunch of diner wordt ‘Gänsebraten mit Thüringer Klössen’ gegeten, in de oven gebraden gans. Daarbij worden aardappelbolletjes (Klösse) geserveerd en meestal rode kool. De gans wordt overigens in een speciale pan gebraden waar de gans in zijn geheel inpast en zo rondom bruin wordt gebakken. In restaurants wordt ook regelmatig kerstkarper geserveerd, een aanrader!

Ook in de weken voor kerst, de adventstijd, wordt er in Duitsland volop gesnoept. Op de vele kerstmarkten zijn allerlei lekkere seizoenslekkernijen te koop, net als in de supermarkten en bakkerijen. Populair zijn lebkuchen, kerstmannen, marsepeinen aardappeltjes en tamme kastanjes. Thuis worden koekjes en kerststol gebakken. Denk aan kaneelsterren, makronen, boterkoekjes, spritskoekjes en typische regionale lekkernijen zoals  ‘Bethmännchen’ uit Frankfurt en Dresdener kerststol.

Naast de vele de culinaire genoegens hebben de Duitse winkelstraten meer te bieden. Steden als Frankfurt, Keulen en Dusseldorf zijn ook echte shopwalhalla, voor een zeer divers publiek. De Kö, of Koningsallee, in Dusseldorf is de lokale PC Hooftstraat. Hier vindt u de meest exclusieve boetieks van Cartier, Armani en Gucci. Daarnaast zijn de warenhuizen Stilwerk en Kouthof aan te raden, net Carsch Haus, dat in december een kerstmarkt voor de deur heeft.

Ook Koblenz is aan te raden als shopstad, maar die trekt ook andere liefhebbers. Gevestigd in de regio Midden-Rijn dankt Koblenz haar bekendheid ook aan de Riesling-druif, die op de soms spectaculaire hellingen groeit. Het leuke is dat lokale wijnboeren graag hun deuren openen voor toeristen. Zo kunt u een aantal uren doorbrengen in een van de wijnkelders en zo meer leren over wijn en uiteraard proeven.De wijntraditie in Koblenz gaat ver terug; de Romeinen brachten wijnranken mee en de lokale bewoners vonden dat de wijn zoveel mogelijk in de regio moest blijven. Vandaar dat het landschap nu is versierd met miljoenen wijnranken. Dat maakt van Koblenz in alle seizoenen een romantische stad. Echter, nu in de winter zullen we een knusse wandeling niet aanraden. Een intiem diner, samen, met vrienden of familie, absoluut. Want de Duitse steden zijn bijzonder gemakkelijk bereikbaar en smaken beslist naar meer.

Missing media-item.