Extra huurverhoging ook voor dure woning

Getty Images

Ook bewoners van een dure huurwoning van bijvoorbeeld 700 euro per maand, kunnen te maken krijgen met de extra inkomensafhankelijk huurverhoging van 4,5 of 6,5 procent. Een duurdere woning is niet per definitie geliberaliseerd.

Op dit moment is de grens voor een geliberaliseerd huurwoning €681. Deze grens geldt voor nieuwe huurders en is daarom voor zittende huurders niet relevant. Voor zittende huurders is het de vraag hoe hoog de liberalisatiegrens was op het moment dat het huurcontract inging. Als de huur toen lager was dan die grens, dan is de woning niet geliberaliseerd. Ook huurders die in de woning woonden bij de invoering van de huurliberalisatie, hebben een gereguleerd contract.

In beide gevallen is de huurverhoging aan regels gebonden, maar het is heel goed mogelijk dat de huur dankzij de jaarlijkse huurverhogingen inmiddels hoger is dan €681. De huurwoning blijft gereguleerd, en dus is de extra inkomensafhankelijke huurverhoging toegestaan.

Maximale huur
Bij de extra huurverhoging geldt een grens: de maximale huur, zoals die met het puntenstelsel wordt berekend. Wordt de huur dankzij de extra verhoging meer dan het maximum, dan kan de huurder bezwaar maken tegen de huurverhoging. Gaat de verhuurder niet akkoord met het bezwaar, dan moet hij de huurcommissie inschakelen om de redelijkheid van de verhoging te beoordelen. Zolang de procedure loopt betaalt de huurder de oude huur.

U kunt hier controleren of het huurverhogingsvoorstel binnen de wettelijke grenzen ligt.

Bron

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl