Geld verdienen met zonnepanelen

Getty Images

Sinds 6 juni geldt een importheffing van 11,8 procent op Chinese zonnepanelen die de Europese Commissie invoert. Toch blijft het aantrekkelijk een eigen energiecentrale op het dak te plaatsen, want de terugverdientijd wordt er maar een jaar langer door.

Nu investeren in zonnepanelen gaat over zo'n tien jaar geld opleveren. Ondertussen draagt een zonne-energiecentrale op het dak een belangrijke steen bij aan het milieu. Deze terugverdientijd geldt voor een gemiddeld systeem bij de huidige elektriciteitsprijzen en de nu geldende importheffing. Dat heeft de Consumentenbond uitgerekend.

De zonnepanelen zelf worden duurder door de importheffing, maar de kosten hiervoor vormen maar een deel van de totale investering. Mede daardoor blijft het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen. De Europese Unie en China onderhandelen over de kwestie van de zonnepanelen. Mogelijk leidt dit tot resultaat en blijft de importheffing beperkt. Zo niet, dan gaat de importheffing op 6 augustus omhoog naar gemiddeld 47 procent. Dat zal grote consequenties hebben voor de terugverdientijd.

Subsidie
Er is nog een reden om haast te maken met de aanschaf van zonnepanelen. Wie een Rijkspremie aanvraagt, krijgt 15 procent van het aankoopbedrag terug met een maximum van €650. Deze subsidie geldt alleen voor de onderdelen van het zonnestroomsysteem en niet voor de installatiekosten. De subsidie is nog aan te vragen tot 28 december 2013 tenzij de pot al eerder leeg is.

Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie. Op www.energiesubsidiewijzer.nl is gemakkelijk op te zoeken op welke subsidies iemand in zijn woonplaats aanspraak kan maken.

Stroom teruggeven
Met zonnepanelen bespaar je niet alleen energiekosten, je kunt er ook aan verdienen. Als de zon flink schijnt, kunnen ze meer stroom opwekken dan nodig is voor één huishouden. De ongebruikte stroom gaat terug naar het elektriciteitsnet. Zo word je in feite zelf een energieleverancier.

Met ingang van juli zijn energieleveranciers verplicht alle teruggeleverde stroom te belonen met een lagere rekening. Hiervoor is wel een aangepaste elektriciteitsmeter nodig in de meterkast. De meter moet namelijk kunnen salderen, dat wil zeggen: hij moet kunnen teruglopen of een apart telwerk hebben voor teruggeleverde stroom.

Keurmerken
Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn een paar keurmerken belangrijk. TÜV-certificaat is een Duits keurmerk voor zonnepanelen. Panelen met dit keurmerk zijn goed bestand tegen veroudering en weersomstandigheden.

  • Zonnekeur-installateur is een nieuw keurmerk voor installateurs. Het keurmerk is nog niet erg ingeburgerd omdat het pas nieuw is.
  • Holland Solar is de branchevereniging voor verkopers van zonnepanelen. Let er bij het maken van een keuze op of het betreffende bedrijf levert aan particulieren. De prijzen lopen sterk uiteen. Het is dus slim om meer offertes op te vragen.

Meer informatie:
http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/extra/wat-zijn-zonnepanelen/
http://www.milieucentraal.nl/thema's/thema-1/energie-besparen/zonnepanelen/

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl