Geldkwesties februari 2013

Heeft u een rijbewijs nodig om een e-bike te besturen? Kan een verwarde man een testament opstellen? Komt u in aanmerking voor AOW als uw partner nog werkt? Het antwoord op deze en meer vragen vindt u hier.

Rijbewijs nodig voor de e-bike?

Ik ben van plan om een elektrische fiets te kopen. Heb ik een rijbewijs nodig om op zo’n fiets te rijden?

Dat ligt aan het type elektrische fiets. De populaire e-bike is wettelijk gezien een gewone fiets, waarvoor u geen rijbewijs nodig hebt. Bij deze fiets moet u altijd zelf trappen en daarbij krijgt u ondersteuning van de elektrische motor. Trapt u niet, dan doet de motor ook niets.

Het ligt anders als de fiets een elektromotor heeft waarbij de motor het altijd doet, ook als u niet trapt. Als de maximumsnelheid 25 km per uur is, dan is zo’n fiets volgens de wet een snorfiets. Kan de fiets harder, dan is het een bromfiets. Voor deze elektrische fiets zijn een verzekering, kenteken én een bromfietsrijbewijs verplicht. Is de fiets wettelijk gezien een bromfiets, dan moet u ook een helm dragen.

Recht op AOW-toeslag

Ik ontvang AOW. Mijn vrouw is acht jaar jonger en heeft geen eigen inkomsten, dus voor haar ontvang ik een AOW-toeslag. Wat gebeurt daarmee als in 2015 de AOW-toeslag vervalt?

Voor u verandert er niets. U blijft een AOW-toeslag ontvangen totdat uw vrouw ook de AOW-leeftijd heeft bereikt, of totdat zij zoveel eigen inkomsten ontvangt dat het recht op een AOW-toeslag vervalt.

Erfenis schoonvader

Mijn schoonmoeder gaat naar een verzorgingshuis. Daardoor mag de nalatenschap van mijn schoonvader worden uitgekeerd. Mijn man is hun zoon, maar hij is overleden. Waar heb ik als schoondochter en weduwe recht op?

Het feit dat de nalatenschap nu al mag worden verdeeld, betekent dat uw schoonvader een testament had. Bij overlijden zonder testament wordt de nalatenschap namelijk pas uitgekeerd bij het overlijden van de langstlevende partner. U hebt recht op het erfdeel zoals dat in het testament is vermeld. Dit erfdeel valt in de gemeenschap van goederen die u samen met uw man had, aangezien hij nog leefde toen zijn vader stierf. Dat uw man inmiddels is overleden, verandert daar niets aan. Het erfdeel wordt aan u uitgekeerd. Als uw schoonmoeder ook overlijdt, erft u niet. Tenzij uw schoonmoeder u in haar testament heeft opgenomen.

Samenwonen

ANW en samenwonen

Mijn man is een paar jaar geleden overleden. Ik ontving toen een ANW-uitkering. Na verloop van tijd ben ik gaan samenwonen, maar die relatie is inmiddels beëindigd. Heb ik nu weer recht op een ANW-uitkering?

Nee. Een ANW-uitkering stopt als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen. Bij samenwonen geldt een proefperiode: u houdt recht op uw ANW-uitkering als u binnen een half jaar weer alleen gaat wonen. Duurt het samenwonen langer, dan is uw ANW-uitkering definitief beëindigd. Als u geen alimentatie krijgt van uw ex-partner, bent u aangewezen op een bijstandsuitkering.

Testament van verwarde vader

Mijn vader is af en toe in de war. Hij wil een testament laten opmaken. Kan dat?

Misschien. Het hangt af van de geestelijke toestand van uw vader. De notaris moet bepalen of uw vader de gevolgen kan overzien van zijn testament. Denkt de notaris dat uw vader daartoe in staat is, dan kan er een testament worden opgemaakt.

Erven van getrouwde man

Ik woon samen met een nog getrouwde man. Als hij komt te overlijden, erf ik dan van hem?

Nee. De erfgenamen van uw partner zijn volgens de wet zijn echtgenote en (eventuele) kinderen. Als uw partner wil dat u van hem erft, moet hij een testament laten opmaken en zijn vrouw onterven. Dat betekent niet dat zijn vrouw helemaal niets krijgt. Zij behoudt het zogenoemde verzorgingsvruchtgebruik. Veelal zal de kantonrechter beslissen over de exacte omvang hiervan. Mocht u op die manier erven, dan bent u voor de successiewet geen ‘partner’. U hebt daardoor een lage vrijstelling en betaalt het hoogste belastingtarief. Een alternatief is dat uw partner van zijn echtgenote scheidt en met u trouwt. Als u ongetrouwd blijft samenwonen, is het verstandig dat uw partner een testament opstelt en dat u vanwege de erfbelasting een samenlevingscontract opstelt.

Erven

AOW als de partner nog werkt

Mijn vrouw is enkele jaren ouder dan ik. Ik werk, mijn vrouw heeft geen eigen inkomsten. In de loop van dit jaar wordt zij 65 jaar. Ik ben van plan te blijven werken. Komt mijn vrouw toch in aanmerking voor AOW?

Ja. Iedereen die 65 jaar oud wordt, krijgt AOW. Als uw vrouw de afgelopen vijftig jaar in Nederland heeft gewoond of gewerkt, ontvangt zij het volledige AOW-pensioen. Dat is de helft van het netto-minimumloon. Het is daarbij niet van belang dat uw vrouw geen eigen inkomen heeft of dat u een inkomen hebt terwijl zij AOW ontvangt.
Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine