Groene vingers: Mei 2012

Als er nog wat aan de vijver moet gebeuren, doe dat dan in de eerste helft van mei. Vooral water­lelies hebben de neiging veel te groot te worden. Vuistregel: laat het waterlelieblad nooit meer dan een derde van het vijverwater in beslag nemen.

Reigers worden door veel vijver­bezitters gehaat omdat ze een ondiepe vijver in een mum van tijd kunnen leegvissen. Een kunstreiger neerzetten werkt averechts, want daarin zien de echte reigers alleen maar een aanlokkelijke partner.

Wel effectief is een bewegingsmelder die op een tuinslang is aangesloten en de reiger met een krachtige waterstraal verdrijft. Dotterbloemen zijn nu uitgebloeid. Ze hebben zaad gevormd, dat verzameld en gezaaid kan worden. Zaai het in een pot en zet die op een schotel waarin permanent een laagje water staat, zodat de potgrond vochtig blijft.

Minivijver op balkonMissing media-item.

Ook op een balkon of dakterras is het goed mogelijk een water­tuintje te maken. Een oude zinken teil, een mooie bloempot: alles wat niet lekt, komt in aanmerking. Probleem: wie in een bovenhuis woont, heeft meestal geen ruimte om waterplanten vorstvrij te laten overwinteren. Daarom is het handig om planten te gebruiken die ook op het balkon de winter kunnen doorstaan.

Dat zijn bijvoorbeeld de Siberische lis (Iris sibirica), de grote boterbloem (Ranunculus lingua) en de moerasaronskelk (Lysichitum americanus), die vroeg in het voorjaar bloeit met een kolf omgeven door grote gele schutbladen. Ook de rietorchis, een van onze inheemse orchideeën, vindt het niet erg om ’s winters van tijd tot tijd te bevriezen. De riet­orchis is een beschermde plant die niet in het wild mag worden uitgegraven. En dat hoeft ook niet, want bij de meeste tuincentra zijn gekweekte exemplaren verkrijgbaar.

Stap voor stap: pret met de (klein)kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen lol beleven aan een vijver. Tenminste: als ze op een leeftijd zijn waarop ze hun zwemdiploma hebben gehaald, want voor kleuters vormt zelfs een ondiepe vijver een groot gevaar. Een spelletje dat altijd bij kinderen in de smaak valt, is een zeilwedstrijd houden met bootjes die gemaakt worden van het blad van de gele lis (Iris pseudacorus). En hoewel ik allang geen kind meer ben, beleef ik ook nog altijd plezier aan de tewaterlating van een zelfgemaakt bootje.
  • Stap 1  Kies een mooi blad van de lis. De gele lis is een van de makkelijkste moerasplanten voor de vijver.
  • Stap 2  Knip dat blad af op een lengte van zo‘n 20 cm.
  • Stap 3  Maak in het blad een sneetje en trek de punt van het blad erdoorheen. Die punt wordt de kiel van het bootje, de lus wordt het zeil.
  • Stap 4  Laat het bootje voorzichtig te water en het minste zuchtje wind zal het voort­blazen. Trek de punt van het blad niet te ver door, want ­anders kapseist het bootje.
De smaak te pakken? Ook met de zaden van de gele lis kun je leuke dingen doen. Je kunt er bijvoorbeeld dieren van maken.
  • Stap 5  Haal de dikke zaad­dozen van de plant.
  • Stap 6  Verzamel lucifers of cocktailprikkers en knip ze even lang. Prik ze in de peul.  
  • Stap 7  En klaar is de Groene Lispeulkever!
Bron 
  • Plus Magazine