Hoe ‘eerlijk’ is uw bank? Duivel of heilige?

Wilt u weten of uw bank investeert in milieuvriendelijke bedrijven? Of misschien keren ze wel torenhoge bonussen uit. De Eerlijke Bankenwijzer helpt u antwoorden te vinden.

Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde bank. Misschien bent u ooit klant geworden bij een bank in de buurt, die intussen al drie keer gefuseerd is en alleen nog ergens ver weg een kantoor heeft. Misschien bent u ooit overgestapt vanwege een betere rente, die allang niet meer zo goed is. Misschien koos u wel voor een bank omdat het beleid u aansprak. Want sinds de financiële crisis boeren vooral de ideële banken goed.
Missing media-item.
Meer te weten komen over het beleid van een bank is geen makkie. In de jaarverslagen zit soms het een en ander verstopt, maar wie leest die nou eigenlijk? Laat staan dat u er een stuk of vijf met elkaar gaat vergelijken. Gelukkig is er de Eerlijke Bankwijzer, die keurig op een rijtje zet hoe ‘eerlijk’ een bank met uw geld omgaat. Dat doen de banken niet zelf, het is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming.

Onderzoeksbureau Profundo onderzoekt namens deze partijen het beleid van de banken op het gebied van klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens, gezondheid, natuur, dierenwelzijn, belastingen, corruptie en transparantie. Sinds kort zit ook het bonusbeleid in dat rijtje. Dat is belangrijk, want de miljoenenbonussen voor topbestuurders zijn veel mensen een doorn in het oog.

In het lijstje hieronder ziet u de vijf banken met de beste totaalscore op de genoemde criteria. Wellicht vindt u sommige onderdelen minder belangrijk; dan kunt u op de website www.eerlijkebankwijzer.nl ook de score per onderdeel zien. Vier keer per jaar verschijnt er een update op de site, waarin staat of en waar de banken hun beleid hebben aangescherpt.

Missing media-item.

Mystery-shoppers

Wat een bank precies met ons geld uitspookt, lijkt voor steeds meer mensen belangrijk te worden. Het afgelopen jaar bezochten zo’n honderdduizend mensen de Eerlijke Bankwijzer. Voorts haken steeds meer partijen bij de vergelijkingssite aan. Zo is de Consumentenbond nu betrokken bij een onderzoek met mystery-shoppers. Doel van het onderzoek is na te gaan hoe goed bankmedewerkers informatie geven over de zaken uit de Eerlijke Bankwijzer.

Eén op de tien bezoekers van de website van de Bankwijzer onderneemt trouwens zelf actie richting de banken, in de hoop ze aan te sporen tot ‘eerlijker’ en duurzamer bankieren. En er zijn uiteraard ook klanten die op grond van het beleid van hun bank besluiten over te stappen naar een andere bank. De omvang van deze groep is echter onbekend.

Banken hebben kritiek

Niet alle banken zijn tevreden met de Eerlijke Bankwijzer. In het vakblad ‘Banking Review’ geeft Floris Deckers, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Bankiers, de nodige kritiek op de vergelijkingssite. Deckers heeft bezwaar tegen de definitie van duurzaamheid die de Bankwijzer hanteert. “Hierdoor scoren vooral die banken hoog, die de meest strikte duurzaamheidcriteria hanteren. Die zijn zo streng, dat hele economische sectoren worden uitgesloten.” Deckers betwijfelt of uitsluiten wel zo duurzaam is. “Wie dit doet heeft immers ook geen grip meer op dat bedrijf. Daarom kiezen wij liever voor een strategie waarbij er wel kredieten worden verstrekt of beleggingen worden gedaan, maar tegelijkertijd een dialoog met het bedrijf wordt aangegaan. Laat het bedrijf geen verbeteringen zien, dan kan de relatie alsnog worden verbroken.”

Deckers is het ook oneens met de selectie van de Eerlijke Bankwijzer. Grote multinationals zoals ING worden vergeleken met kleinere, nationale banken zoals Van Lanschot. Deze banken hebben echter verschillende doelstellingen en een ander productenpakket. Ze goed met elkaar vergelijken is daardoor volgens Deckers nauwelijks mogelijk.

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine