Huurverlaging bij lager inkomen

Getty Images

De extra inkomensafhankelijke huurverhoging, die dit jaar is ingevoerd, heeft twee kanten: de extra huurverhoging kan worden teruggedraaid als het inkomen van de huurder daalt. Het initiatief moet van de huurder komen.

De procedure is bedoeld voor huurders die 4,5% of 6% extra huurverhoging moeten betalen, terwijl het jaarinkomen onder de €33.614 resp. € 43.000 zal uitkomen. De procedure is een spiegelbeeld van de procedure voor huurverhoging. In dit geval moet de huurder een voorstel tot huurverlaging aankondigen bij de verhuurder. Dit moet twee maanden voor de ingangsdatum gebeuren.

Een voorstel dat nog in juli wordt gedaan, kan dus op zijn vroegst op 1 oktober ingaan. Stuur bewijsstukken mee, bijvoorbeeld een specificatie van loon- of uitkering of een bewijs dat iemand met inkomen uit uw huishouden verhuisd is. Formeel moet u het verzoek onderbouwen met de jaaropgave van de Belastingdienst (IB60-formulier). Die jaaropgave is er pas volgend jaar. Wellicht wil de verhuurder ook op basis van uw maandinkomen een beslissing nemen. Stuur ook een uittreksel van het GBA mee, zodat blijkt wie er op het adres woont.

Huurcommissie
Gaat de verhuurder op uw voorstel in, dan gaat de nieuwe lagere huur automatisch in. Laat de verhuurder niets van zich horen of is hij het niet eens met het voorstel, dan moet u binnen 6 weken naar de huurcommissie stappen. De 6 weken gaan tellen vanaf de dag van de voorgetelde huurverlaging.

Het is nog niet bekend hoe de huurcommissie in de praktijk met deze huurverlaging zal omgaan. Misschien is het IB-formulier vereist, misschien accepteert de huurcommissie ook andere bewijsstukken. Krijgt u gelijk bij de huurcommissie, dan zal de huurverlaging niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd.

Bronnen:
www.woonbond.nl/nieuws/3210
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/huurverlaging

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl