Klaar voor de rit naar de wintersport

IJs, sneeuw, gladheid. Rijden in winterse omstandigheden vergt meer van zowel de auto als de bestuurder. U moet met een aantal zaken rekening houden. Lees hier welke!

Zo zijn winterbanden een stuk veiliger in winterse omstandigheden. In Nederland en België zijn ze niet verplicht, in andere Europese landen wel. Denk ook aan de juiste winteruitrusting: voldoende ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof en goede ruitenwissers. In sommige landen bent u verplicht deze zaken op orde te hebben.

De winterbanden

Winterbanden hebben een ander profiel. Ook het rubber is anders van samenstelling waardoor ze minder snel verharden bij temperaturen lager dan ca 7 graden C. Dit zorgt voor betere grip op de weg en een kortere remweg. Het minimumprofiel voor een winterband is 4 mm.


Tips:
  • Monteer winterbanden altijd op alle wielen. Twee verschillende bandensoorten levert onvoorspelbaar weggedrag op.
  • Op de band staat met een code een maximumsnelheid aangegeven. Deze moet ongeveer gelijk zijn aan de door de fabriek opgegeven maximumsnelheid van uw auto. Kan de auto sneller dan moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een sticker worden geplakt waarop de maximumsnelheid van de banden vermeld staat.
  • Winterbanden zijn ook te huur.

Sneeuwkettingen

Ze zijn geen vervanging van winterbanden omdat ze niet geschikt zijn voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. Een sneeuwketting is een aanvulling op bijvoorbeeld rijden in besneeuwde bergen. Is een sneeuwketting verplicht dan wordt dat aangeven met een verkeersbord (een wiel met sneeuwketting).  In het instructieboekje van uw auto staat of sneeuwkettingen toegestaan zijn of dat u loopvlaksneeuwkettingen moet monteren.

Tips

  • Oefen thuis vast met het omleggen van de sneeuwkettingen.
  • Leg sneeuwkettingen sowieso altijd op de aangedreven wielen.
  • Controleer na een paar meter of de kettingen er nog goed op liggen.
  • Let op de maximumsnelheid voor de sneeuwkettingen (vermeld op verpakking).

Winterbanden en sneeuwkettingen ja/nee verplicht?

Alle verplichtingen en adviezen gelden zowel voor auto’s als campers. Al zijn winterbanden of sneeuwkettingen voor caravans bijna nergens verplicht, ze leveren wel een betere wegligging op. Gaat men in een land uit van ‘winterse omstandigheden’ raadpleeg dan de weerberichten om voorbereid te zijn, want bij gladheid, ijzel, ijs of sneeuw is rijden op zomerbanden niet toegestaan. U kunt niet alleen een boete krijgen maar ook medeaansprakelijk zijn voor schade. Dit kan betekenen dat u een deel van uw eigen schade niet vergoed krijgt.

Duitsland
Winterbanden: bij winterse omstandigheden verplicht op alle wielen.
Sneeuwkettingen: daar waar ze verplicht gesteld worden.

In Duitsland zijn de regels voor rijden in winterse omstandigheden aangescherpt. Was eerst soms onduidelijk wat die winterse omstandigheden waren, in de nieuwe regelgeving wordt daaronder verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Winterbanden zijn volgens de Duitse wet banden met het sneeuwvloksymbool, maar ook zogenaamde all weatherbanden (vierseizoenenbanden) en banden met het M+S-logo (bedoeld voor rijden in modder of sneeuw) zijn toegestaan.

Oostenrijk
Sinds 2008 winterbanden met minimaal 4 mm profiel op alle wielen verplicht tussen 1 november en 15 april en bij winterse omstandigheden buiten die data.
Sneeuwkettingen in ieder geval op de aandrijfwielen, mits ze geen schade aan het wegdek toebrengen. In de Arlbergtunnel zijn sneeuwkettingen verboden.

Frankrijk
Banden:  moeten corresponderen met de wegomstandigheden.
Sneeuwkettingen: alleen op wegen waar sneeuw ligt of ze verplicht gesteld zijn. Geldt dan ook voor aanhangwagens.
 
Finland
Winterbanden: ook voor buitenlandse bezoekers verplicht van 1 december tot 1 maart.
Sneeuwkettingen: toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Italië
Winterbanden: op bergwegen kunnen winterbanden en/of kettingen verplicht zijn (verkeersbord).
Sneeuwkettingen: in de Aostavallei verplicht om ze van 15 oktober tot 30 april in de auto hebben. In de rest van Italië is er geen algemene verplichting.

Noorwegen en Zweden
Winterbanden: als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden) worden uitgerust.
Sneeuwkettingen: als het weer en de weg dit vereisen en ze geen schade aan het wegdek aanbrengen.

Zwitserland
Winterbanden: geen wettelijke regeling, wel aanbevolen.
Sneeuwkettingen: verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt of ze verplicht gesteld zijn. Niet toegestaan in de Selisberg-,  de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Rijden in sneeuw of slecht weer
Heel handig en nuttig is het om een grip- en sliptraining te volgen. Korte tips:

Bij heftige regenval
Bij aquaplaning ontstaat een dunne waterfilm tussen de band van een rijdend voertuig en het wegdek, waardoor het voertuig (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. Laat het gaspedaal los en trap het koppelingspedaal in. Bij automaat: zet in N. Vooral niet remmen!

Gladheid
Niet snel sturen, accelereren of heftig remmen, ook niet als u recht op een obstakel afrijdt. Raakt u in een slip bij het afremmen, laat dan de rem los en rem voorzichtig opnieuw. Blijft de auto toch in een slip, trap dan de koppeling in en blijf steeds in de richting sturen waarheen u van plan was te gaan.

IJzel
Bij ijzel is rijden bijna onmogelijk en kunt u de auto beter laten staan.

Sneeuw
Vooral auto's met voorwielaandrijving willen in de bocht nog wel eens rechtuit gaan.  Laat het gas los, maar wees voorzichtig met remmen. Trek de handrem aan, zo komt de neus van de auto vaak weer in de goede richting. Bij auto’s met achterwielaandrijving: de koppeling intrappen, tegensturen en remmen.

Auteur