Kopen in het buitenland, waarom zou je?

Internet maakt shoppen in het buitenland een fluitje van een cent. Met een creditcard in de hand winkel je over de ganse wereld. Toch koopt maar één op de zeven Nederlanders wel eens wat online over de grens. Wegen de voordelen niet op tegen de belemmeringen?

Nederland blijft met 14 procent grensoverschrijdende webwinkelklanten achter bij de veel Europese lidstaten. In Luxemburg koopt maar liefst 60 procent wel eens online in het buitenland. In Noorwegen, Zweden en Finland is dat 30 procent, in Denemarken 29 procent, in Ierland 28 procent en in België 25 procent. Het gemiddelde aantal shoppers over de grens in de EU is 11 procent.

Zeven procent goedkoper
Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat we in 2015 procent veel meer online kopen. Het doel staat op 20 procent. Volgens Thuiswinkel.org willen Nederlanders wel shoppen in het buitenland, maar zijn er teveel belemmerende regels, die bovendien per lidstaat kunnen verschillen. Zo zijn er 27 verschillende btw-systemen. Bovendien betalen veel mensen liever niet met een creditcard en bezorgen lang niet alle webwinkels in het buitenland. Ten slotte verschillen garantieregels per land.

Voordat een Nederlandse consument online in het buitenland gaat winkelen, moet hij wel eerst het voordeel zien. Gemiddeld zou een Nederlander zeven procent goedkoper uit kunnen zijn door over de grens naar koopjes te speuren, blijkt uit Europees onderzoek. Maar waar moet je zijn?

Handige adressen
Voor cd’s kun je eens kijken op de Duitse webwinkel www.jpc.de. Een proef op de som laat enkele euro’s verschil zien met Bol.com. Voor cd’s en nog veel meer kun je terecht op www.amazon.co.uk en play.com. Deze zijn misschien niet voor alles goedkoper, maar hebben een ruim aanbod, dat de moeite waard is om te vergelijken.

Vergelijkingssites zijn er in het buitenland natuurlijk ook. Kijk bijvoorbeeld eens op de Duitse prijsvergelijkers www.guenstiger.de, www.preistrend.de of www.idealo.de. In Engeland heb je www.idealo.co.uk, www.uk.pricespider.com en www.pricewatch.co.uk. Speciaal voor dvd’s kun je terecht op www.find-dvd.co.uk. Voor onder andere kleding en elektronica is er www.uk.shopping.com. Wie niet opziet tegen een aankoop in de Verenigde Staten kan zijn voordeel doen met www.pricegrabber.com en www.pricewatch.com.

Rechten
Kopen in het buitenland is niet zonder risico’s. Het is vaak lastiger in te schatten of een webshop betrouwbaar is en als er iets misgaat, is het lastiger je recht te halen. Op de website van het Europees Consumenten Centrum staat precies wat je rechten zijn als Europese consument. Ook kun je er terecht met een klacht.

Tips
Producten die door de brievenbus kunnen, leveren eerder voordeel op wegens de beperkte verzendkosten. Denk aan cd’s, (sommige) boeken en telefoonaccu’s.

Let op keurmerken. Trusted Shop is een Europees keurmerk, Groot-Brittannië kent Shopsafe. In Duitsland is er TÜV SÜD s@fer shopping.

Net als in Nederland geldt ook voor een online aankoop in het buitenland een bedenktermijn van zeven werkdagen. Bedenk wel dat de verzendkosten voor terugsturen hoog kunnen zijn. ConsuWijzer geeft meer aandachtspunten voor je rechten bij een online aankoop in het buitenland.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl