Kunst in de buitenlucht: zeven beeldige tuinen

Plus Magazine neemt u mee naar zeven beeldentuinen waar het genieten is van kunst én groen. Genieten van prachtige kunst in de frisse buitenlucht, met steeds nieuwe exposities.

1 Huijs Basten Asbeck

Een stil paradijsje midden in de stad: beter is galerie en theetuin Huijs Basten Asbeck in Groenlo niet te omschrijven. In de grote, stille stadstuin staan sokkels met moderne stenen en bronzen beelden uit Afrika. De tuin wordt deels begrensd door de oude verdedigingswal van de stad. Waar vroeger kanonnen stonden, groeien nu kleurrijke stinsenplanten. Dat de eigenaren een band met Afrika hebben, is ook te zien in de galerie, waar jonge West-Afrikaanse schilders, beeldhouwers en bronsgieters exposeren. Is het goed weer, dan kunt u in de tuin genieten van zelfgebakken taart met thee of koffie. Is het wat frisser, dan kan dat in de serre achter het Koetshuis.

Nieuwestraat 20, 7141 BZ Groenlo, T 0544-46 66 17, www.huijsbastenasbeck.nl.
Geopend: za en zo 13–17 uur (m.u.v. juli t/m september) en op afspraak.

Missing media-item.

2 Interart

“Het is de verscheidenheid die onze tuin zo prachtig maakt”, vindt Marike Nooijen van beeldentuin Interart. “We tonen elk jaar vier- tot vijfhonderd beelden van steeds wisselende kunstenaars die met verschillende materialen werken.” Het is niet alleen de verscheidenheid in kunstwerken die Interart tot een beeld van een tuin maakt, ook de entourage mag er zijn: van strakke hoekjes met geometrische patronen en weelderig begroeide tuinen in Engelse landschapsstijl tot bloemenweides en een appelboomgaard. In 2009 bestaat Interart twintig jaar, reden voor een scala aan activiteiten. Het nieuwe seizoen wordt op 10 mei geopend met een solo-tentoonstelling van Rein Dool.

Gouverneursweg 6c,
5473 VB Heeswijk-Dinther,
T 0413-29 33 28, www.interart.nl.
Geopend: do t/m zo 13–17 uur van 10 mei t/m
11 oktober en op afspraak.

Missing media-item.

3 Kröller-Müller

De beeldentuin bij het Kröller-Müller Museum in Nationaal Park De Hoge Veluwe is een museum op zich. Abstract of figuratief, ingetogen of een uitbarsting van kleur: werken van uiteenlopende kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore, Soll LeWitt, Christo en Piet Hein Eek passen wonderwel bij elkaar in deze beeldentuin, een van de grootste van Europa. Ook twee paviljoens uit de jaren ’60, juweeltjes van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld, sieren de tuin. Vergeet ook het museum zelf niet, het levenswerk van Hélène Kröller-Müller, de puissant rijke directeursvrouw. Tot haar dood in 1939 verzamelde ze meer dan elfduizend kunstwerken, van onder anderen Van Gogh, Monet, Picasso en Mondriaan.

Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo, T 0318-59 12 41, www.kmm.nl.
Geopend: di t/m zo 10–17 uur (beeldentuin tot 16.30 uur).

Missing media-item.

4 Nic Jonk

Het is wonderbaarlijk hoe ze zo mooi blijft staan. De vrouwenfiguur van het beeld Salto lijkt elk moment de vaart in te duiken, maar is toch volledig in balans. Het blauw van lucht en water en het groen van de oer-Hollandse Eilandspolder vormen een prachtig decor voor de kolossale bronzen sculpturen van Nic Jonk in Museum en Beeldentuin Nic Jonk. De kunstenaar legde zich tot zijn dood in 1994 toe op het scheppen van voluptueuze vrouwen, vis- en waterwezens, die in acrobatische houdingen over de polder uitkijken. Ongeveer 35 kunstwerken zijn in Grootschermer te zien, evenals talloze schilderijen, zeefdrukken, glasobjecten en sieraden van zijn hand.

Haviksdijkje 5, 1843 JG Grootschermer, T 0299-67 15 60, www.nicjonk.nl.
Geopend: wo, do en vr 11–17 uur; za en zo 13–17 uur; juli en augustus ook op di 11–17 uur.

Missing media-item.

5 De Verbeelding

Een roerdomp aan de slootkant lijkt zo de eindeloze verte van het Groninger land in te vliegen; een groepje patrijzen lijkt tussen het hoge gras écht op zoek naar voedsel. Elk jaar maakt Gertien van Rhijn zo’n dertig nieuwe beelden: torso’s, naakten, dieren, maar het meest vogels. In De Verbeelding, gelegen op een wierde aan de rand van Feerwerd, staan haar werken verdeeld over drie tuinen, gescheiden door rode en groene beukenhagen. Vanaf de wierde reikt het zicht tot ver in het Reitdiepdal, een van de oudste landschappen van Nederland. Mét theehuis en het Deltahus, een tweepersoons­appartement dat te huur is.

Aldringaweg 24, 9892 PG
Feerwerd, T 0594-62 20 14,
www.deverbeelding.info.
Geopend: za 10–17 uur van 1 april tot 1 oktober en op afspraak.

Missing media-item.

6 De Beeldentuin

Zimbabwe in Zwammerdam zou de Beeldentuin ook kunnen heten, want het overgrote deel van de beelden komt uit dit Afrikaanse land. Eerst was Margreet Ooms juriste, toen psychologe en nu leeft ze al haar creativiteit uit op de beeldentuin. Veel verdient ze er niet aan, want de opbrengst van de verkoop gaat terug naar Zimbabwe. Naast de Shona-kunst uit Afrika zijn ook verrassende objecten van Riet Kolenberg en Serge Leumens te zien. Het groen van de Beeldentuin – met kruidentuin en een grote boomgaard – sluit naadloos aan op het omliggende landschap: de polders van het Groene Hart, met zicht op de molens van Aarlanderveen.

Lindenhovestraat 2, 2471 XK Zwammerdam, T 06-1143 79 88, www.debeeldentuin.com.
Geopend: wo, za en zo 14–17 uur van 17 mei t/m 18 oktober en op afspraak.

Missing media-item.

7 Jits Art Museum

Drie kwetsbare oude mannen op een bankje, voetballende kinderen, een moeder die haar kind liefdevol omhoog houdt. De internationaal bekende kunstenaar Jits Bakker maakt beelden die vertedering oproepen. “Ik probeer iets neer te zetten waarvan mensen denken: hé, wat is het leven eigenlijk mooi.” Beelden van Jits Bakker zijn over de hele wereld te vinden, maar de mooiste van zijn sculpturen in marmer en brons zijn bijeengebracht in het Provinciaal Jits Art Museum in het park van landgoed Beerschoten, op een steenworp afstand van zijn huis en atelier. Het aangrenzende Paviljoen Beerschoten is een informatiecentrum over het wandelgebied Stichtse Lustwarande.

De Holle Bilt 6a, 3732 HM De Bilt, T 030-221 97 29, www.beelden­opbeerschoten.nl
Geopend: dagelijks van zons­opkomst tot zonsondergang.

Missing media-item.

Beeldenparkgids

Missing media-item.Nog eens ruim tachtig beeldentuinen, -parken, -routes en -manifestaties zijn te vinden in de ‘Nederlandse Beeldenparkgids 2009’. Voor €7,50 te koop bij de boekhandel en diverse beeldentuinen of te bestellen via www.beeldenparkgids.nl
(+ verzendkosten).

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine