Laat uw bloed regelmatig controleren

Want hart- en vaatziekten voorkomen is beter dan genezen.

Zelf kunnen we heel wat doen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Gezond eten, veel bewegen, geen stress, niet roken, niet te veel alcohol en voldoende uitdaging en plezier om de accu op te laden. Maar omdat we niet alles in de hand hebben, is het daarnaast verstandig om uw bloed regelmatig te controleren.

Bloeddruk

Wat? Een goede bovendruk ligt bij maximaal 140. De onderdruk moet ongeveer 90 zijn, maar die is niet zo belangrijk. Bij een bovendruk hoger dan 140 moet een ‘risicoprofiel’ voor hart- en vaatziekten worden opgesteld.
Waarom? Een verhoogde bloeddruk geeft vrijwel nooit klachten, maar is wel een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Hebt u nog meer risicofactoren zoals overgewicht, roken, te weinig beweging, diabetes of een verhoogd cholesterol, dan moet de bloeddruk worden verlaagd. Een bloeddruk hoger dan 180 moet áltijd worden verlaagd.
Hoe? Omdat de bloeddruk over het algemeen stijgt bij het ouder worden, is het voor zestigplussers raadzaam deze elke vijf jaar te laten meten door de huisarts. Vaker meten is alleen nodig als er ook andere risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten of als er in de familie hart- en vaatziekten voor het zestigste jaar voorkomen.

Bloedsuikerspiegel

Wat? De normale bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4 en de 8 mmol/l. Bij diabetes, een stofwisselingsziekte, kan het lichaam niet zelfstandig suikers, ofwel glucose, uit voeding verwerken. Dat komt doordat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te nemen in de lichaamscellen. Bij diabetes blijft er te veel glucose in het bloed. Te hoge bloedsuikerspiegels zijn op den duur schadelijk voor bloedvaten, zenuwen, ogen en nieren.
Waarom? Ouderdomsdiabetes of diabetes type 2 is een ziekte die geleidelijk ontstaat. Daardoor weten veel mensen niet dat ze het hebben. Ondertussen kan de ziekte ernstige schade aanrichten aan de bloedvaten die kan leiden tot hartinfarcten, beroertes en etalagebenen. De bloedsuikerspiegel meten is belangrijk om beginnende diabetes op te sporen en zo snel mogelijk met een behandeling te kunnen beginnen. Omdat diabetes op den duur heel veel organen aantast, kan het een heleboel verschillende klachten geven waaronder vermoeidheid, oogklachten, pijn en tintelingen in voeten of pijn in de benen bij het lopen. Vaak zijn er echter geen klachten of je denkt bij de klachten niet aan diabetes.
Hoe? Met een simpel testje met een druppel bloed kan de huisarts de bloedsuikerspiegel bepalen en zien of de klachten door diabetes worden veroorzaakt.
Informatie: www.diabetesfonds.nl en www.diabetesvereniging.nl, tel. 033-463 05 66.

Cholesterol

Wat? Een cholesterolgehalte betekent extra risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Waarom? Een verhoogd cholesterol geeft geen klachten. Het cholesterolgehalte meten is nodig als er ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn, zoals een verhoogde bloeddruk, diabetes, overgewicht, roken, ongezond eten of te weinig lichaamsbeweging. Een verhoogd cholesterol kan ook erfelijk bepaald zijn. De kans daarop is groot als er in de familie hart- en vaatziekten voorkomen voor het zestigste levensjaar. Is dat het geval, bespreek dat dan met de huisarts.
Hoe? Door bloedonderzoek.
Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids