Lief en leed in de familie: ‘Ik ben mijn broer kwijt door die vrouw’

Else-Marie van den Eerenbeemt (64) is familietherapeute en heeft verschillende boeken geschreven over familiebanden. Deze maand: 'Ik ben mijn broer kwijt door die vrouw'

Beste Else-Marie,

Mijn broer Tom wilde van jongs af aan boer worden en werkte al vanaf zijn zestiende mee op de boerderij van onze ouders. Na hun overlijden nam Tom de boerderij over en heb ik mijn erfdeel gekregen. Mijn gezin (echtgenoot en twee zoons) en Tom waren erg goed met elkaar. We brachten al onze vakanties op de boerderij door. En toen, als een donderslag bij heldere hemel, kreeg hij kennis aan een weduwe uit het dorp en trouwde hij op 54-jarige leeftijd alsnog. Zij woont nu met haar 18-­jarige dochter op de boerderij. Dat betekende het einde van onze vakanties bij mijn broer, al helemaal omdat ik die vrouw niet verdraag. Op hun bruiloft heb ik me nauwelijks vertoond. Een paar maanden geleden bleek dat Tom een deel van het land had verkocht voor een immens bedrag. Dat was voor mij zo’n enorme schok… Sindsdien leven zij in weelde. Ik spreek mijn broer nauwelijks nog. Ik mis de boerderij, ik mis mijn broer, maar ik word gek van de onrechtvaardigheid van dit alles. Ik lig hier wakker van. Wat moet ik doen? 

Else-Marie geeft advies

In families gebeurt er veel in vertrouwen en omdat het altijd zo is gegaan. Het was kennelijk vanzelfsprekend dat uw broer het huis en het land erfde en dat u een erfdeel ontving. In die tijd waren uw zoons de rechtmatige erfgenamen, mocht uw broer komen te overlijden. Dat is nu niet meer zo. Uw broer is getrouwd en als er geen testament wordt gemaakt, gaat de nalatenschap naar de langstlevende partner. Er spelen een aantal zaken door elkaar. Tom heeft opeens een echtgenote en daardoor voelt u zich buitengesloten. Voor zijn huwelijk had u een goede relatie met uw broer, u was bij wijze van spreken de vrouw in zijn leven. Nu zwaait uw schoonzus de scepter in huis en rijdt haar dochter op de paarden in de wei. U mag haar niet, en dat is een fenomeen dat wel vaker voorkomt. Veel zussen vinden dat hun broer ingepalmd en afgepikt is als hij gaat trouwen. De broer die altijd beschikbaar was, was voor u een veel leukere broer. Bovendien leeft hij in uw ogen nu met z’n vrouw in weelde mede van úw geld, maar daar moet u zich toch overheen zetten. Het is uw geld niet, het is zijn geld.

Wat kunt u doen? Ik denk dat u eerst moet proberen uw schoonzus eens wat beter te leren kennen. Niet uit berekening, maar om de patronen die er nu zijn, te doorbreken. Klopt het eigenlijk wel dat u niet meer welkom bent op de boerderij? Voor haar zal het ook niet gemakkelijk zijn dat u zo vijandig bent. Nodig haar uit, vertel haar eens iets over vroeger, uw ouders, de boerderij, de familie. Creëer een voedingsbodem voor beter contact. Daar zult u uw broer ook een groot plezier mee doen.

Een andere stap die u kunt zetten, is een keer met Tom in gesprek gaan. Niet om een paar ton te vragen, want dan slaan de deuren snel dicht, dat kan ik u verzekeren. Dan denkt Tom meteen aan advocaten en processen, en dan is écht het einde zoek. Eigenlijk moet u zeggen: ‘Tom, we moeten eens praten over de toekomst.’ U kunt hem bijvoorbeeld wél vragen om aan de studie van uw zoons mee te betalen. U vraagt niets voor uzelf, alleen voor de kinderen. Niet omdat u er recht op hebt, maar om de weegschaal die zo uit balans is geraakt, weer wat in evenwicht te krijgen. En stiekem zal Tom daar ook gelukkig mee zijn. Voor hem is ’t waarschijnlijk ook ongemakkelijk nu. En als hij u niet tegemoet wil komen, hebt u het in ieder geval geprobeerd. Het gevoel van onrechtvaardigheid blijft dan bestaan. Wat het resultaat ook moge zijn, u hebt uw kant van de kwestie belicht. In het contact kan meer ontspanning komen en dat lijkt mij pure winst.

Oproep

Wilt u ook advies van Else-Marie over een familiekwestie? Stuur uw brief naar de redactie van Plus Magazine, o.v.v. ‘Else-Marie’, Postbus 44, 3740 AA Baarn! U kunt uw verhaal ook insturen via de email.

Uw brief kan, als u dat wilt, anoniem worden geplaatst (vermeld wel altijd uw naam en adres).

Lees ook oudere afleveringen van Lief en Leed in de familie:

Bron 
  • Plus Magazine