Meer dividend dan rente

Het rendement op spaargeld is belabberd. Dividend op aandelen levert vaak meer op.

Veel aandelen halen ook dit jaar weer een heel hoog dividendrendement. Fier op kop staat het aandeel van aannemer BAM, met een beoogd dividend van 50 cent. Omdat de koers zich rond de 5 euro beweegt, is het rendement voor de belegger in dit aandeel circa 10%. Veel fondsen stellen de komende twee maanden weer hun dividend vast en keren het kort daarna (deels) uit.

Toen de koersen van de aandelen eind 2008 en begin 2009 omlaag doken, schoot het dividendrendement van de fondsen omhoog. Mensen die de aandelen op dat moment durfden op te pikken, haalden uit deze fondsen een hoog rendement, als deze hun beloftes ten minste konden waarmaken. De banken en verzekeraars konden dat niet, maar bij veel bedrijven in andere sectoren, die mee omlaag werden gezogen, hield het dividend wel stand.

Maar ondanks dat veel koersen een mooie herstelbeweging hebben laten zien, is het dividend rendement nog steeds heel behoorlijk. Aandeelhouders van KPN krijgen bij de huidige stabiele koers van rond de 11,70 euro 6% dividend, de ijzervreters van Corio 5,5 %, Reed-Elsevier bijna 4 % en die andere grote Nederlandse uitgever Wolters Kluwer, zit in hetzelfde straatje. Maar ook concerns als Unilever, Philips en DSM geven meer dan welke spaarrekening dan ook.

Het lijkt erop op dat de banken dit jaar ietsje royaler worden met hun spaarrentes. De spaarders die goed bijhouden waar de hoogste rentes te krijgen zijn, kunnen 2,4% rendement halen. Maar de gemiddelde spaarrekening geeft toch niet meer dan 2 procent. Als spaarders straks, in de voorbereiding van hun belastingaangifte, de balans opmaken en vaststellen dat ze over hun spaargeld ook nog eens 1,2% vermogens rendementsheffing moeten betalen, zullen ze tot de conclusie komen dat sparen weliswaar veilig is, maar nog weinig zoden aan de dijk zet.
Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht