Mobiel bellen over de grens

Dankzij nieuwe Europese regels is mobiel bellen vanuit veel vakantielanden in Europa nu een stuk voordeliger dan vorig jaar. Maar reizigers buiten de EU moeten goed opletten. Met enige voorbereiding en deze 10 tips kunt u de kosten flink drukken.

Strenge regelgeving vanuit Brussel heeft ervoor gezorgd dat de tarieven voor mobiel bellen binnen de Europese Unie (EU) niet alleen zijn gelijkgetrokken, maar het afgelopen jaar ook drastisch zijn gedaald. Deze ‘harmonisatie van roamingtarieven’ is goed nieuws voor iedereen die binnen de EU reist en mobiel naar huis belt of gebeld wordt vanuit Nederland.

Alle Nederlandse providers hanteren nu in de EU-landen een tarief van maximaal €0,58 per belminuut en maximaal €0,29 voor een inkomend gesprek. Of u een abonnement hebt of prepaid belt, maakt niet meer uit. Een paar jaar geleden had het nog zin om via de instellingen van het mobieltje de goedkoopste plaatselijke aanbieder te kiezen (en via een goedkoper netwerk te bellen), maar binnen de EU-landen hoeft dat dus niet meer.

Tijdens verre en lange vakanties is het niet verstandig om te pas en te onpas naar uw mobieltje te grijpen. Want voor u het weet, galmt de tring tring nog lang na als ping ping. Onnodig hoge kosten kunt u als verre reiziger wél eenvoudig voorkomen met de volgende tips. Ook reizigers binnen de EU kunnen met de tips het nodige besparen.

Neem een vakantiebundel
De meeste providers hebben één of meer voordeelbundels voor bellen in het buitenland. Meestal kunt u zo’n bundel zelf activeren in de periode waarin u reist. Deze bundels zijn al interessant als u meer dan een kwartier belt in het buitenland. Ook telefoontjes die u uit Nederland ontvangt, worden zo goedkoper. Er zijn ook sms-vakantiebundels. Let op de voorwaarden en beperkingen. Nog belangrijker: vergeet de bundel niet uit te zetten als u hem niet meer nodig hebt.

Voorbeelden zijn:

  • KPN ‘Vakantiebundel’ (Europese Unie + Noorwegen en Zwitserland): 30 minuten bellen voor €10 (ook prepaid).
  • Orange ‘Bel op reis’ (wereldwijd): 40 minuten voor €15.
  • Vodafone ‘Passport’ (o.a. Europa, Australië , Nieuw-Zeeland en ­Japan): bellen tegen thuistarief + €0,79 per gesprek.

Koop een buitenlandse prepaidkaart
Gaat u veel bellen in het vakantieland, koop dan ter plekke een prepaidkaart met beltegoed en een telefoonnummer van een aanbieder (in het jargon: provider). Dergelijke kaarten zijn te koop bij telefoonwinkels en soms ook bij kiosken in grote steden. Voor €5 à €10 kunt u al aan de slag. De enige voorwaarde is dat uw toestel simlock-vrij is. Controleer dat voor vertrek bij uw aanbieder. Die kan het simlock opheffen als het contract dat toestaat. Op de bestemming aangekomen, haalt u uw Nederlandse simkaart uit de telefoon en stopt u de exotische erin. Als het beltegoed op is, kunt u ‘los’ beltegoed bijkopen of opwaarderen door in het hotel of internetcafé achter de computer te kruipen. Nadeel van deze constructie is dat u een nieuw nummer krijgt. Sms uw nieuwe nummer door aan de thuisblijvers en u kunt weer worden gevonden. Daar staat een voordeel tegenover: u betaalt niet langer mee aan telefoontjes die u uit Nederland ontvangt.

Word lid van United Mobile
Voor verre buitenlanden – én als u langere gesprekken wilt voeren binnen de EU – zijn prepaid-kaarten als die van United Mobile het overwegen waard. United Mobile verkoopt via zijn website simkaarten met een Engels telefoonnummer (het bedrijf zit op Jersey).

Zodra u over de grens bent, verwisselt u de simkaart van uw Nederlandse gsm-provider voor die van United Mobile. Daarna kosten gesprekken in, van en naar een groot aantal landen over de hele wereld vanaf €0,29 cent per minuut, met een starttarief van €0,25.

Een aardig voordeel voor de vakantieganger is dat inkomende gesprekken voor hem zo goed als gratis zijn. De beller vanuit Nederland betaalt echter wel de kosten voor een telefoontje naar ­Engeland.

Het systeem werkt volgens een terugbelprincipe. U belt naar de centrale en wordt kort daarna teruggebeld door de degene die u wilt bereiken. Vanaf dat moment gaat de meter lopen.

Een nadeel zijn de ‘aanvangskosten’: om mee te kunnen doen, moet u eenmalig een startpakket betalen. U kunt kiezen voor een startpakket van €29 waarvan €10 beltegoed of een startpakket van €39 met €15 beltegoed. Nadat het eerste beltegoed op is, waardeert u op naar behoefte. Verder zijn sommige 0900-nummers niet met dit systeem te bellen en u kunt de kaart alleen aanschaffen via internet. Wel is de klantenservice 24 uur per dag bereikbaar.

De kaart is bruikbaar voor iedereen met een simlock-vrij toestel. Meer informatie op www.United-Mobile.com.

Bel via een carrier select
Wereldwijd kunt u vanuit een telefooncel of met uw eigen mobieltje goedkoper bellen door een internationale ‘carrier select’ te kiezen. U belt dan via een 0900-nummer (of soortgelijk nummer) naar degene die u wilt bereiken. Met een mobiele telefoon komen er meestal nog kosten van uw provider bij, die het voordeel van de lagere carriertarieven verkleinen. Binnen en buiten de landsgrenzen zijn er heel wat bedrijven die deze methode aanbieden, maar het schort vaak aan duidelijke informatie en heldere afrekeningen. Pas hier dus mee op en informeer u voordat u afreist.

Bel via internet
Met programma’s als Skype, MSN en Voipbuster is het mogelijk om vanuit praktisch elke uithoek in de wereld voor niks of een habbekrats te com­municeren met anderen. U hebt er wel een internetverbinding voor nodig. Veel mensen met familie of vrienden in verre landen hebben deze mogelijkheid waarschijnlijk al ontdekt.

Bellen is zelfs helemaal gratis als aan beide kanten van de lijn een computer staat waarop hetzelfde programma is geïnstalleerd. Stop een ‘headset’ (koptelefoon + microfoon) in uw koffer en u kunt vanuit een internetcafé of hotel bellen. Steeds meer vakantiehuizen worden uitgerust met een internetverbinding. Handig als u bereid bent een laptop mee te nemen.

Skype en soortgenoten zijn ook nog zeer voordelig als u belt met gewone telefoonnummers (Skype-out). Om naar niet-Skypers te kunnen bellen, moet u een tegoed storten op een account. Dat hoeft geen groot bedrag te zijn, want bellen via Skype kost hooguit een paar cent per minuut. Vindt u internetcafé’s en het meezeulen van laptops te veel gedoe, dan kunnen de thuisblijvers ú nog altijd mobiel bellen via hun com­puter. Dat is voor u nog altijd goed­koper dan zelf het initiatief nemen.

Bel vanuit een belwinkel
In Nederland worden belwinkels voornamelijk gebruikt door immigranten. Maar op reis zijn het prima gelegen­heden om goedkoop naar huis te bellen. Net als in het internetcafé belt u hier doorgaans via Skype-achtige verbindingen die gebruik maken van computers en internetverbindingen, wat lage kosten garandeert.

Stuur een sms
Sms’en is wat betreft de mobiele telefoon de goedkoopste manier om met elkaar te communiceren. Vraag de mensen met wie u geregeld belt of ze u tijdens uw vakantie willen sms’en als het geen hoge nood betreft. Met Nederlandse providers betaalt u maximaal €0,75 per bericht, al zit u aan het andere eind van de wereld. Een sms ontvangen van een ander mobieltje is gratis.

Gebruik nooit de hoteltelefoon
Voor de komst van de mobiele telefoon en internet waren we op reis aangewezen op de telefoon in het hotel of een openbare telefooncel. Bellen vanuit een hotel was en is bijna altijd duur. Bent u er toch op aangewezen?

Overweeg dan een ‘collect-call’, zodat het thuisfront de ‘gewone’ internationale tarieven
betaalt. Telefooncellen verdwijnen langzaam uit het straatbeeld, maar zijn te verkiezen boven de hoteltelefoon. In de meeste landen zijn telefoonkaarten voor die cellen te koop. Dat is voordeliger bellen dan met losse munten.

Zet voicemail uit
Zet de voicemail van uw mobiele telefoon uit voor u afreist. Voicemail kan u namelijk drie keer op kosten jagen. De beller betaalt alleen het binnenlandse traject; de rest betaalt u. Belt iemand vanuit Nederland naar uw mobiel en neemt u op, dan kost u dat altijd geld. Neemt u de telefoon niet op en slaat uw voicemail aan, dan wordt het extra duur: de lijn gaat terug naar de voice­mail-centrale in Nederland en ú wordt voor de tweede keer aangeslagen. Luistert u daarna uw voicemail af, dan betaalt u nog een keer internationaal tarief. Hoe u de voicemail uitschakelt, staat in de handleiding van uw telefoon. Of vraag de helpdesk van uw provider om hulp.

Zoek buiten de EU de goedkoopste aanbieder
Binnen de EU is het (dankzij de nieuwe maximum beltarieven) niet meer nodig om op uw vakantiebestemming een goedkope provider te kiezen. Buiten de EU kunnen de verschillen tussen providers behoorlijk oplopen. Geld & Recht zet in het schema de goedkoopste en duurste aanbieders vast voor u op een rij in zeven populaire vakantiebestemmingen (zowel voor prepaid mobieltjes als abonnementen).

Op reis? Denk aan:

  • Landnummer Toets het landnummer (0031 voor Nederland) vóór het nummer dat u wilt bellen of sms’en als uw telefoon dat niet automatisch doet en laat daarbij de 0 van het kengetal weg.
  • Dekking In sommige (dunbevolkte) delen van de wereld is het niet mogelijk om mobiel te bellen, om de simpele reden dat er geen dekking ís. Ook kan de dekking van de ­goedkoopste roamingpartner ­minder zijn, zodat u toch bent aangewezen op een duurdere concurrent.
  • Netwerk Check vooraf of uw toestel geschikt is voor het netwerk dat in het ­vakantieland wordt gebruikt.
  • Provider Noteer het nummer van uw provider, zodat u in geval van diefstal van uw mobieltje uw nummer kunt laten blokkeren.
Auteur 
  • Harry van Dooren