Ongeluk tijdens het werk, wie betaalt?

Lezersvraag: ik heb tijdens mijn werk een verkeersongeluk gehad. Op wie kan ik de schade verhalen? De expert legt uit.

Dagelijks reizen vele mensen voor hun werk over de openbare weg van A naar B. Zo fietsen vele thuishulpverleners van patiënt naar patiënt om de noodzakelijke hulp te verlenen. Vertegenwoordigers zitten op de weg van klant naar klant en bouwvakkers reizen van huis naar een bouwplaats, vaak in een heel ander deel van het land. Onder de huidige weersomstandigheden lijkt een ongeval in een buitengewoon klein maar glad hoekje te zitten. Stel dat zo’n thuisverzorgster door gladheid van de fiets valt en een been breekt, is de schade die zij lijdt dan te verhalen? Het antwoord op deze vraag is: ja.

Daarbij is het niet van belang of het een eenzijdig ongeluk is of dat een andere partij het ongeluk heeft veroorzaakt. Zelfs bij een eenzijdig ongeluk door “eigen schuld” kan de schade verhaald worden.

Zo kan er in de eerste plaats natuurlijk gekeken worden of de situatie ter plaatse wel veilig was en daarmee of de Gemeente als wegbeheerder aan haar verplichtingen heeft voldaan. Natuurlijk moet iedereen wel bedacht zijn op mogelijke gladheid bij sneeuw, maar de overheid heeft ook een taak om de weg veilig en begaanbaar te houden. Nog belangrijker is dat ons hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad,  heeft bepaald dat de werkgever aansprakelijk kan zijn voor de gevolgen van zo’n ongeluk tijdens het werk. De Thuishulp die vele patiënten op een dag bezoekt, heeft eigenlijk een hele grote werkplek.

Een werkplek die ook wordt gevormd door de openbare weg die zij gebruikt om van de ene naar de volgende patiënt te reizen.  Onder die omstandigheden heeft de Hoge Raad bepaald dat een goed werkgever een behoorlijke verzekering voor zijn werknemers moet afsluiten. Deze verzekering moet de (letsel) schade vergoeden. Eén van de aanleidingen voor deze uitspraak is een ongeluk geweest waarbij een busje vol met bouwvakkers op weg naar een bouwplaats een eenzijdig ongeluk kreeg.  Alle (slapende) bouwvakkers die inzittende van de bestelbus waren, kregen hun schade vergoed op grond van de verzekering.

Zij waren als inzittenden schuldloos. De bestuurder dreigde echter buiten de boot te vallen en met zijn forse schade te blijven zitten. De Hoge Raad heeft daar een stokje voor gestoken. In het geval van een verkeersongeval tijdens het werk is het antwoord met dank aan de Hoge Raad nu dus duidelijk.

Auteur