Op safari in Zuid-Afrika, wildlife, nationale parken, the Big Five en meer

Een safari maken om de Big Five te zien. Voor veel mensen dé reden om een reis te boeken naar Zuid-Afrika. Meestal zie je ze echter niet alle vijf, vooral het luipaard is vaak lastig te 'spotten'. Maar ondanks dat u misschien één van de Big Five mist, het wildlife en de natuur van Zuid-Afrika zijn zo overweldigend mooi dat dit gemis hierdoor wegvalt.

Nationale- of wildparken

De Big Five, en veel ander wild als krokodillen, nijlpaarden, cheeta's, hyena's en vogels,  zijn vooral te zien in de nationale- of wildparken parken. Deze vindt u in vrijwel alle provincies. De meeste kans op het spotten van de Big Five (olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels) heeft u in privéparken. Hier kennen de ranchers de dieren en zoeken ze het gebied een paar keer per dag af om door te geven waar een groep zich bevindt. Om de dieren te zien kunt u kiezen uit een ruim aanbod georganiseerde safari's. Zelf safari's rijden is op sommige plekken, en met inachtneming van de regels, mogelijk. In sommige gebieden kunt u wandelsafari's maken.

Kruger National Park

Het bekendste park van Zuid-Afrika. Ligt in de provincies Mpumalanga en Limpopo. Bezoek ook het Timbavati Nature Reserve, dat aan het Krugerpark grenst. Hier leven de wilde dieren in alle vrijheid zodat u hen kunt bewonderen in hun natuurlijke omgeving. In het zuiden van het Krugerpark is het landschap gevarieerd. Hier bevinden zich ook de meeste grote (overnachtings)kampen en de hoogste concentraties wilde dieren. Houd rekening met malariamuggen in het natte seizoen (van september tot april).
Missing media-item.

iSimangaliso park
De Elephant Coast, een combinatie van verlaten stranden, moerassen en regenwouden, ligt in het uiterste noordoosten van Zuid-Afrika. Het iSimangaliso park, het grootste 'wetland reservaat' ter wereld, ligt centraal in de regio. Het park strekt zich in de lengte uit langs de kust van de Indische Oceaan. Nergens ter wereld komen op zo’n relatief klein landoppervlak vijf totaal verschillende ecosystemen bij elkaar. Het is dan ook niet voor niets dat het iSimangaliso in 1999, toen nog bekend als het Greater St. Lucia Wetland Park, als eerste Zuid-Afrikaanse park een plaatsje kreeg op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Golden Gate Highlands National park
Dit park ligt nog net in de provincie Free State en is onderdeel van de Drakensbergen. De naam ‘Golden’ dankt het park aan de manier waarop de zon de rotsen van zandsteen kleurt. Bekendste rots is de Brandwag, die de vorm van een strijkijzer heeft.
Missing media-item.

Hluhluwe National Park
Ligt ongeveer 300 km van Durban en is vooral beroemd omdat je er, naast de Big Five, de grootste populatie witte neushoorns ter wereld aantreft. Volgens veel mensen is Hluhluwe mooier dan Krugerpark.

Het Swadini Park
Ligt bij Hoedspruit,  een stadje in het zuiden van het Krugerpark. Buiten het stadje zijn de Bombyx Mori Farm, een zijderupskwekerij en Mohololo, een centrum waar gewonde, vergiftigde en verweesde dieren worden verzorgd, zeker een bezoek waard.

Andere bezienswaardigheden

Drakensbergen
uKhalamba, de ‘barrière van speren’, zo noemt de Zulu bevolking van Zuid-Afrika de Drakensbergen. De bergrug loopt parallel met de Zuid-Afrikaanse oostkust, westelijk van Durban. Op de grens met Lesotho rijzen de toppen op. Pas in de noordelijke provincie Mpumalanga eindigen de uitlopers van de bergen en stort het land bij God's Window omlaag. De Drakensbergen zijn belangrijk voor de watervoorziening in Zuid-Afrikaans. De meeste grote rivieren, zoals de Tugelarivier, met de een na grootste waterval ter wereld, ontspringen in het gebergte.

God’s window
Vanaf hier hebt u een adembenemend uitzicht op de ruige overgang van het zogenaamde hoogland naar het laagland.  De aarde valt hier letterlijk loodrecht naar beneden. Het 'Lowveld' strekt zich uit richting Mozambique. De Panoramaroute vanuit het zuiden geeft een mooi beeld van de scherpe scheidingslijn tussen de hoogvlakte en het laagland.

Berlin en Lisbon falls
Bij de Blyderivier Canyon bevinden zich de Berlin- en Lisbon watervallen en de Bourke's Luck Potholes.
Missing media-item.

Bourke’s Luck Potholes
De Potholes vindt u door vanuit het dorpje Graskop te rijden naar het punt waar de Blyderivier zich samenvoegt met de Treurrivier. Door de vermenging van het water ontstonden hier zulke vreemde stromingen, watervallen en draaikolken dat miljoenen jaren geleden grote gaten uit het rode zandsteen zijn gesleten. De metalen bruggen over het water zijn lelijk, maar zorgen er wel voor dat je de Potholes van alle kanten kunt bekijken.

Three Rondavels

Deze rotsen hebben de vorm van de traditionele ronde Afrikaanse huisjes. De wanden zijn fel oranje en zijn in schril contrast met de toppen die groen geglazuurd lijken.

Tuinroute en walvissen
De kustlijn tussen Swellendam en Port Elizabeth staat bekend als de Tuinroute van Zuid-Afrika. Enkele mooie en bezienswaardige stadjes en dorpjes van deze tuinroute zijn Swellendam, Knysna en Plettenberg Bay. Ander hoogtepunt zijn het  kustpark Tsitsikamma en Hermanus. Dit stadje wordt, vanwege het uitzicht op Walker Bay,  beschouwd als beste landlocatie om de Zuidkapers, ofwel de Southern Right Wales te zien. Combineer het walvisspotten (beste tijd is van juni tot november) met een bezoek aan de pinguïns in Simon’s Town, de struisvogels in Oudtshoorn en de olifanten in het Addo Elephant National Park.

Missing media-item.

Kort overzicht per provincie

Westkaap:
Kaapstad, Tafelberg, Robbeneiland, het Kaaps schiereiland, Tuinroute, Wijnroute

Oostkaap:
Tsitsikamma, Addo Elephant National Park, Surfstad Jeffreys Bay

Noordkaap:
The Big Hole (Kimberley), de bloemen van Namaqualand, Kgalagadi Transfrontier Park

Noord-West:
Sun City,  Pilanesberg National Park

Vrijstaat:
Golden Gate Highlands National Park, Basotho Cultural Village

Gauteng:
Sterkfontein Caves, Hartbeespoort Dam, Magaliesbergketen

Limpopo:

Krugerpark (noord), Magoebaskloof Pas

Mpumalanga:

Krugerpark (midden en zuid), Panoramaroute

KwaZulu-Natal:

Drakensbergen,  Battlefield,  Hluwhluwe-Imfolozi,  iSimangaliso park (voorheen St. Lucia Wetlands)