Peperduur roodstaan bij sommige banken

De SNS Regio Bank omzeilt de wet en rekent bijna 19 procent rente aan klanten die rood staan op hun betaalrekening, zo waarschuwt de Geldgids van deze maand

SNS mag wettelijk gezien niet meer dan 15% in rekening brengen, maar omzeilt de wet door als eis te stellen dat hun klanten hun krediet binnen drie maanden moeten inlossen. De maximumrente geldt alleen voor kredieten die langer dan die periode open staan. Ook de andere banken leggen hun klanten op de pijnbank als ze in een maand meer uitgeven dan er binnen komt.

De ING rekent 14,7 procent voor rood staan en de Rabobank 12,7 procent. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) staat een kwart van de mensen regelmatig rood op hun betaalrekening, omdat ze een dure maand hebben of een grotere aankoop hebben gedaan. Vaak hebben ze kredietmogelijkheden tot 2500 euro, omdat er maandelijks een vast bedrag op hun rekening binnenkomt. Maar ook de mensen die grotere kredietmogelijkheid op hun betaalrekening bedongen hebben, zijn heel duur uit.

Ze betalen percentages tussen de 10 en 15 procent bij ING, Rabo en ABN.  SNS rekent voor al het rood staan 16 tot 18,7 procent. Rekeninghouders merken vaak niet dat ze zoveel rente betalen, omdat ze korte tijd met kleine bedragen  in het rood duiken.

De mensen moeten er overigens ook voor zorgen dat ze weer niet te véél geld hebben staan op hun betaalrekening, want de meeste banken betalen er geen rente over. In dat geval moeten ze het geld overhevelen naar een spaarrekening, maar ook daar is het armoe troef. De grote banken bieden niet meer dan 2 procent. De meeste rente geeft de LeasePlan Bank met 2,7 procent.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl