Schenken aan eigen kind en niet aan schoonzoon

Ik ben van plan om mijn dochter een behoorlijk geldbedrag te schenken. Nu is mijn dochter getrouwd in gemeenschap van goederen en eigenlijk ben ik niet zo vreselijk dol op mijn schoonzoon. Bovendien vraag ik me af of hun huwelijk wel stand zal houden. Ik wil dan ook niet dat het geld dat ik mijn dochter wil schenken bij mijn schoonzoon terecht komt. Hoe kan ik dit voorkomen?

Antwoord:
Om te voorkomen dat de helft van de schenking bij de (ex)schoondochter of (ex)schoonzoon terechtkomt, kan een zogenoemde uitsluitingsclausule in de schenkingsakte worden opgenomen. Hiermee wordt bereikt dat de volledige schenking aan het eigen kind toekomt en de ‘koude kant’ nergens aanspraak op kan maken.

Door de uitsluitingsclausule ontstaat naast het gemeenschapsvermogen een privé-vermogen van de begunstigde (uw dochter) of wordt het al bestaande privé-vermogen (van uw dochter) uitgebreid, zodat dit bij eventuele echtscheiding niet hoeft te worden verdeeld of verrekend. Of dit daadwerkelijk lukt, is afhankelijk of het verkregen goed gescheiden blijft van het gemeenschappelijk vermogen. Dit kan bijvoorbeeld geregeld worden doordat uw dochter het geld op een aparte spaar- of beleggingsrekening zet.

Per 1 januari 2012 vallen ook de vruchten van goederen die verkregen zijn onder een uitsluitingsclausule, wettelijk niet in de gemeenschap

Het is mogelijk om te bepalen dat de uitsluitingsclausule slechts werkt in een geval van echtscheiding en niet bij overlijden.

N.B.
Een uitsluitingsclausule hoeft u niet verplicht door een notaris vast te laten leggen. Het moet echter wel schriftelijk gebeuren. Bij schenking per bank of giro kan dit door bij de omschrijving te vermelden: ‘schenking met uitsluitingsclausule’ Om (bewijs)problemen te voorkomen, is het verstandig om een notaris in te schakelen; ook kunt u de clausule bij de Belastingdienst laten registreren.

LET OP:
Een uitsluitingsclausule werkt niet altijd volledig. De werking stopt bij het overlijden van de begiftigde (uw dochter).

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl